Det sker: Danmarks største event mod Madspild
Torsdag d. 9. oktober kl. 14 åbner miljøminister Kirsten Brosbøl Danmarks største event mod madspild: Sammen Mod Madspild. Førende aktører fra fødevarernes værdikæde byder velkommen.
Selvom en ny undersøgelse fra Miljøstyrelsen viser, at madspildet fra detailhandlen er større end hidtil antaget, så er Danmark blandt de bedste, når det drejer sig om at sætte madspild på dagsordenen – og få alle aktører til at nedbringe madspildet.
Flere tusinde mennesker vil samles på Rådhuspladsen d. 9. oktober fra kl. 14-17 og blive bespist med god gratis overskudsmad. Danmarks største event mod madspild byder også på taler af fødevareminister Dan Jørgensen, overborgmester Frank Jensen, direktør i FN’s miljøorganisation UNEP, John M. Christensen og generalsekretær i WWF, Gitte Seeberg.
Førende aktører fra fødevarernes værdikæde byder velkommen
Coop starter sammen med Hotel- og Restaurantskolen kampen mod madspild dagen før eventen. Onsdag den 8. oktober vil det være muligt at få hjælp til at handle på bæredygtig vis, når kokke-elever vil stå til rådighed kl. 16-18 for handlende i Super Brugsen på Nørrebrogade i København. Kunderne får gode kokke-råd til, hvad de skal købe for at kunne udnytte de madvarer, de har liggende hjemme i køleskabet.
Og på selve dagen torsdag den 9. oktober samarbejder Rema 1000 med Projekt Hjemløs, Meyers Madhus med Katrine & Alfreds Tomater foruden altså Coop med Kokke- og Restaurantskolen. Desuden vil der være boder med WWF Danmark og Miljøpunkt Indre By.
Eventen afholdes for andet år i træk i København – sidste år tiltrak den over 6.000 mennesker.
Med i regeringens strategi
- Når vi smider god mad i skraldespanden, er det både skidt for miljøet og for pengepungen. En typisk dansk husstand smider hvert år mad ud for 3.200 kr. Det skal vi gøre noget ved, og vi skal have alle med. Derfor er jeg glad for et initiativ som det her, hvor vi er mange aktører, der sætter fokus på madspild og inspirerer til, hvordan vi undgår at smide god mad ud. I regeringens kommende strategi for forebyggelse af affald indgår der netop en række tiltag mod madspild, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.
En ny undersøgelse fra Miljøstyrelsen peger på, at madspildet fra detailhandlen udgør en større mængde end hidtil antaget. En stor del kan henføres til samarbejdet mellem detailhandel og forbruger. Fx når supermarkederne imødekommer kundernes ønske om et bredt udvalg, men ender med ikke at få udsolgt.
Undersøgelsen konkluderer, at der er et stort potentiale for forebyggelse af madspild og for udnyttelse af overskudsmaden. Derfor er det vigtigt, at aktørerne fra detailhandlen støtter op om Sammen Mod Madspild.
- Vi er tilfredse med, at mange vigtige kræfter fra fødevarernes værdikæde bakker op om denne store event, siger initiativtager til Sammen Mod Madspild, Selina Juul, der også er stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad.