Sådan mindsker du madspildet til firmajulefrokosten
Madspildet løber særlig løbsk i julefrokostsæsonen. Ny guide skal hjælpe storkøkkener med at spare skraldesække - og rare penge.
Har de panerede filetter først ligget på bordet, så ender de i skraldespanden, hvis de ikke ender i maverne. Det skaber madspild, og derfor vil to organisationer nu gøre op med buffetkulturen til julefrokoster. Foto: Colourbox.
- Vi skal gentænke buffeten til noget andet, så vi smider mindre ud, siger Selina Juul, som er kampagneleder for Stop Spild af Mad.
En opgørelse fra Landbrug & Fødevarer viser, at danskernes spild af mad stiger med 20 procent over gennemsnittet i december, og derfor mener organisationerne bag guiden, at man skal sætte ind over for julefrokoster, som formentlig er den begivenhed, der står for det værste spild.
Den nye julefrokostguide mod madspild, som er rettet mod storkøkkener, foreslår, at personalet portionsanretter på gæsternes tallerkener. Således vil overskudsmad kunne gemmes og serveres. Overskudsmand må ikke gemmes af hensyn til fødevaresikkerheden, hvis maden har stået i timevis i en buffet.
Skab julehygge på ny måde
Selina Juul, som er kampagneleder for Stop Spild af Mad tror ikke, at der vil gå noget af danskernes julefrokosttradition, fordi man nedlægger den traditionsrige kæmpebuffet.
- Det bliver ikke et afsavn, og vi skal ikke hygge os mindre, fordi der er nogen, der anretter maden. Tværtimod vil køkkenpersonalet synes, at det er hyggeligt at kunne fortælle om det, der bliver serveret, siger hun.
Projektleder hos AgroTech, Johanne Sønderlund Birn, oplever stigende interesse i at forebygge madspild i storkøkkener. Flere får øjnene op for, at der kan spares penge.
- Som enhver god husmor ønsker køkkenerne naturligvis ikke at løbe tør for mad, men vi oplever at flere er begyndt at servere mindre portioner eller bruge mindre fade. Det skyldes, at storkøkkenerne ikke er interesserede i at smide så meget mad ud og at de oplever, at gæsterne er mere optaget af madspild end tidligere, siger hun.
Kampagnens råd til storkøkkener, der arrangerer julefrokoster
• Lav portionsanretninger i stedet for at anrette på store fade.
• Brug tallerkenanretning i det omfang det kan lade sig gøre.
• Skift de store buffettallerkner ud med mindre tallerkner.
• Skift store fade ud med mindre fade.
• Brug indkøbserfaringer fra tidligere år, når der skal købes ind.
• Skriv erfaringer fra i år ned og brug erfaringerne næste år.
• Brug frisk gran og kogler som buffetpynt, så buffeten også ser indbydende ud, når store fade skiftes ud med mindre.
• Synliggør at I arbejder med at begrænse madspildet. For eksempel via opslag, på intranettet eller skiltning.
• Fortæl om resultatet af jeres indsats. Brug erfaringerne næste år.
• Overvej at indføre et ”frameldingsgebyr”, så man betaler hvis man melder fra til julefrokosten i sidste øjeblik.
• Udregn gennemsnitlig vægt af et julefrokostmåltid. Tommelfingerreglen er ca. 700 gr. per voksen inklusiv brød.
• Lav tabeller med råvareforbrug pr. person. For eksempel hvad de spiser af brød, sild, ost, kød, ris a la mande med mere.
• Overvej om tjeneren kan øse maden op til gæsterne, så de ikke selv øser mere op, end de kan spise.
• Undersøg hvorvidt det er muligt at donere den gode overskudsmad fra julefrokosten til lokale herberger og væresteder.
• Lav portionsanretninger i stedet for at anrette på store fade.
• Brug tallerkenanretning i det omfang det kan lade sig gøre.
• Skift de store buffettallerkner ud med mindre tallerkner.
• Skift store fade ud med mindre fade.
• Brug indkøbserfaringer fra tidligere år, når der skal købes ind.
• Skriv erfaringer fra i år ned og brug erfaringerne næste år.
• Brug frisk gran og kogler som buffetpynt, så buffeten også ser indbydende ud, når store fade skiftes ud med mindre.
• Synliggør at I arbejder med at begrænse madspildet. For eksempel via opslag, på intranettet eller skiltning.
• Fortæl om resultatet af jeres indsats. Brug erfaringerne næste år.
• Overvej at indføre et ”frameldingsgebyr”, så man betaler hvis man melder fra til julefrokosten i sidste øjeblik.
• Udregn gennemsnitlig vægt af et julefrokostmåltid. Tommelfingerreglen er ca. 700 gr. per voksen inklusiv brød.
• Lav tabeller med råvareforbrug pr. person. For eksempel hvad de spiser af brød, sild, ost, kød, ris a la mande med mere.
• Overvej om tjeneren kan øse maden op til gæsterne, så de ikke selv øser mere op, end de kan spise.
• Undersøg hvorvidt det er muligt at donere den gode overskudsmad fra julefrokosten til lokale herberger og væresteder.