Arla investerer 615 millioner i Nr. Vium og Taulov
Arla rationaliserer produktionen af gule skæreoste og samler derfor en del af produktionen på anlæggene i Nr. Vium og Taulov. Til gengæld lukker mejerierne i Klovborg, Hjørring og Falkenberg, hvor der tilsammen er knap 300 ansatte.
I forbindelse med investeringen forventer Arla at lukke de to danske mejerier i Klovborg og Hjørring, som har henholdsvis 37 og 106 medarbejdere, på et senere tidspunkt. Også mejeriet i Falkenberg lukker.
- Det er et hårdt marked, og hvis ikke vi gør noget nu, vil det komme til at koste endnu flere arbejdspladser om nogle år. Det er selvfølgelig trist for de mange medarbejdere, som kan komme til at miste deres job, men forhåbentlig betyder det, at vi kan bevare andre job i fremtiden på Arlas mejerier i Danmark og Sverige. Samtidig vil vi kunne udnytte mælken i Sverige bedre til gavn for såvel landmænd som forbrugere, forklarer Executive Vice President i Arla Foods, Jais Valeur.
Svensk produktion flyttes til Nr. Vium
Baggrunden for ændringerne er, at der siden 2003 er blevet mindre mælk i Sverige. For ikke at stå med tomme anlæg reagerer Arla derfor nu. Der er ganske enkelt en overkapacitet på de svenske mejerier, med forhøjede produktionsomkostninger til følge.
Osteproduktionen fra anlægget i Falkenberg skal flyttes til det danske mejeri i Nr. Vium, der over det kommende år skal udbygges for 125 millioner kroner.
- Vi har lige nu en udfordring i Sverige med at få fyldt vores anlæg op. Derfor bliver vi nødt til at reagere nu for ikke at stå med tomme anlæg om få år. Hvis ikke vi gør dette, vil produktionsomkostningerne blive højere og vores mælkepris til ejerne vil tilsvarende falde. Og det er vi naturligvis ikke interesseret i, fortæller Jais Valeur.
Langsigtet plan
Arla vil over en treårig periode også udbygge mejeriet i Taulov, hvilket vil give en mere effektiv produktion og en bedre konkurrenceevne.
Med den planlagte investering vil mejeriet i Taulov opnå en produktion på 45.000 ton ost om året. Det vil forøge kapaciteten på mejeriet med over 60 procent. Samtidig øges kapaciteten i Nr. Vium til 59.000 ton, hvilket er en stigning på 34 %. Dermed vil det være muligt at producere oste til lavere omkostninger, hvilket sikre en bedre konkurrenceevne internationalt.
Det er i forbindelse med udvidelsen af mejeriet i Taulov, at Arla forventer at lukke mejerierne i Hjørring og Klovborg. Dette skal dog besluttes særskilt på et senere tidspunkt af Arlas bestyrelse.
- Vi mener, at disse ændringer vil skabe en sund fremtid for produktionen af gule skæreoste i Arla. Omkring en fjerdedel af al mælken i Arla går til gulostprodukter i dag, så det er et vigtigt forretningsområde for os, som vi hele tiden skal være i stand til at udvikle og være konkurrencedygtige på, siger Jais Valeur.