Erhvervsminister: Fedtafgift er kompliceret og bureaukratisk
Brian Mikkelsen fik sig en øjenåbner, da han besøgte Ostebørsen i Slagelse.
Sådan sagde den afgående erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) efter en indføring i, hvad den nye fedtafgift betyder for fødevareerhvervet.
Ordene faldt mandag på Brian Mikkelsens besøg hos fødevaregrossisten Ostebørsen i Slagelse, hvortil ministeren var inviteret af virksomhedens indehaver, Henrik Møller Kastrup, sammen med Dansk Erhvervs fødevarepolitiske chef, Lotte Engbæk Larsen.
- Regeringen har de seneste 10 år arbejdet for, at det skal være nemmere at drive virksomhed – men efter at have set, hvor bureaukratisk det bliver for en virksomhed som Ostebørsen, må jeg indrømme, at denne lov ikke falder indenfor den kategori, lød det blandt andet fra Brian Mikkelsen.
Betaler for noget man ikke får
Dansk Erhvervs Lotte Engbæk Larsen kunne samtidig supplere med sin bekymring for, at afgiften generelt vil lægge en dæmper på den udviklings- og virketrang, som landet har så hårdt brug for netop nu.
- Som loven er udformet, skal de enkelte virksomheder sikre sig præcise informationer om, hvor store mængder mættet fedt den enkelte vare indeholder og tillige – hvor mystisk det end lyder - hvor meget mættet fedt der er medgået i selve produktionen af varen.
- Et lille eksempel: En producent af æbleskiver skal både betale fedtafgift af den mængde fedtstof som æbleskiverne indeholder – og det der bruges til at stege i. Også selv om fedtet jo på ingen måde ender på danskernes sideben. Det er ikke bare kompliceret – det er utrolig svært at se logikken i, påpegede Lotte Engbæk Larsen.
Besværligt at få oplysninger
Henrik Møller Kastrup stillede sig tillige tvivlende overfor, om han overhovedet vil kunne få disse oplysninger fra sine kunder i eksempelvis Italien og Spanien.
- Der vil være sproglige barrierer, som gør det svært at forklare, præcis hvilke oplysninger vi har brug for. Flere steder handler vi med meget små mejerier eller gårdmejerier, som sandsynligvis ikke vil bruge en masse tid på at fremskaffe disse oplysninger. Og det vil i sidste ende betyde en markant forringelse af både kvalitet og vareudvalg.
En rigtig jobdræber
Endelig udtrykte Lotte Engbæk Larsen bekymring for, at loven vil resultere i en regulær udflytning af arbejdspladser.
- Danmark er det eneste land med en sådan lovgivning, og flere af vores større medlemsvirksomheder har givet udtryk for, at de netop nu regner kraftigt på, om det kan betale sig at oprette selskaber i eksempelvis Tyskland. Og dermed kommer Danmark til at vinke farvel til disse arbejdspladser for altid, lød vurderingen.
Lotte Engbæk Larsen udtrykte forståelse for, at pengene skal findes et sted. Men sagde samtidig, at hun håber, Folketinget trods alt besinder sig og dropper afgiften i sin nuværende form.