Hygiejnisk konstruktion af procesudstyr
Det rette hygiejniske konstruktion af produktionsudstyret kan være afgørende for, om udstyret dels kan gøres rent og dels kan holdes hygiejnisk under produktion.
Hygiejnisk design af procesudstyr
Teknologisk Institut, TI, har et testcenter, hvor maskinproducenter og fødevarevirksomheder kan få under-
søgt, om produktionsudstyr og konstruktionsmateriale er rengørligt. Verifikationen er baseret på tegninger, visuel inspektion af maskinen, laboratoriemæssige afprøvninger og funktionsprøvning hos fødevareproducent.
TI anvender anerkendte værktøjer til dette arbejde, som f.eks. DS/E 1672-2, European Hygienic Engineering & Design Group's (EHEDG) guidelines samt veldokumenterede testmetoder.
TI's testcenter for Hygiejnisk Design er det eneste laboratorium i Norden, som er autoriseret af EHEDG til at hygiejnecertificere produktionsudstyr.
Rengørings- og desinfektionsprogram
TI tilbyder maskinproducenter, middelfabrikanter og fødevareindustri at:
• Udarbejde rengørings- og desinfektionsprogrammer/manualer
• Angive hyppighed af rengøring
• Udarbejde forslag til rengøringskontrol
For maskinproducenter udarbejder vi specifikke instruktioner for den tilsigtede brug. Instruktionerne svarer til de krav, der stilles til instruktionshåndbøger i DS/EN 1672-2.
Få certifikat på hygiejnisk produktionsudstyr
TI tilbyder maskinproducenter at få hygiejnecertificeret deres produktionsudstyr, så den gode hygiejne kan dokumenteres over for omverdenen.
Certificeringsordningen omfatter udstyr, der rengøres med væske. Certificeringen er baseret på en inspektion af tegninger og udstyr for at evaluere, om udstyret lever op til de kriterier for hygiejnisk design, der er beskrevet i EHEDG's dokument nummer 8: Hygienic Equipment Design Criteria.
Certificeringen giver ret til at anvende EHEDG's logo.
EHEDG betyder European Hygienic Engineering & Design Group.
EHEDG har autoriseret TI til at foretage certificeringerne.
Test af produktionsudstyr
TI tester rengørlighed og steriliserbarhed af mindre, lukket procesudstyr, såsom ventiler, pumper, flowmålere, rørstykker o.l. Det vil sige udstyr, der kan CIP-rengøres. Til dette formål anvender vi metoder, udviklet af EHEDG.
Disse test bruges bl.a. af udstyrsfabrikanter i forbindelse med konstruktion, dokumentation og salg.
Test af rengørlighed
Princippet er at sammenligne testobjektets evne til at blive rengjort, set i forhold til et lige stykke rustfrit rør med en kendt overfladeruhed. I denne test kan man specifikt se på enkeltområder eller dele af udstyret, f.eks. en samling eller område omkring en pakning, og vurdere, hvordan rengørligheden er. Man kan altså direkte udpege problemer i designet. Testen bruges fortrinsvis af udstyrsfabrikanter i konstruktionsfasen til at finde design-problemer.
Test af steriliserbarhed
Steriliserbarhed og evne til at modstå indtrængen af bakterier er yderligere to test, der kan bruges til kontrol af det hygiejniske design. Ved steriliserbarhed undersøges udstyrets evne til at steriliseres. I testen udsættes udstyret for mættet vanddamp ved en temperatur på 120 °C i 30 minutter.
I forlængelse af denne test kan man se på udstyrets evne til at holde bakterier ude. Der kan f.eks. være problemer ved ventilspindler o.l. Dette undersøges ved at påsmøre en meget bevægelig bakterie på udsatte steder af det udstyr, som testes. Efter en belastningsperiode kan det aflæses, om der er bakterievækst i systemet.
At udstyr er steriliserbart og ikke tillader indtrængen af bakterier er særdeles relevant i den farmaceutiske industri og i fødevareindustrien.
For yderligere information kontakt venligst
Center for Fødevareteknologi
Janne Holm Kristensen, Seniorkonsulent tlf. 7220 1932
Særlige kompetencer: Rådgivning, hygiejnisk design, mejeri, fjerkræ, projektledelse, rengøring, EHEDG-test
Henrik Classen, Seniorkonsulent - tlf. 7220 1943
Særlige kompetencer: Rådgivning, hygiejnisk design, rengøring, desinfektion, fjerkræ, mejeri, EHEDG-test