Ny hurtig metode til påvisning af STEC / VTEC
Foranlediget af fødevarebåren udbrud i Tyskland i 2011 af verocytotoksinproducerende E. coli i spirer har EU pr. den 1. juli 2013 indført lovpligtig kontrol af spirer for indhold af STEC
Kommissionens Forordning 208/2013 foreskriver således dokumentation af sporbarhed af spirer og frø beregnet til produktion af spirer og Kommissionens Forordning 211/2013 stiller krav om certifikat om overholdelse af mikrobiologiske kriterier i frø beregnet til produktion af spirer og i spirer. Samtidig er Kommissionens Forordning 2073/2005 opdateret med Forordning 209/2013, som stiller krav om fravær af Shigatoksinproducerende E. coli (STEC) O157, O26, O111, O103, O145 og O104:H4 i spirer. For spiseklare spirer gælder, at der ikke må kunne påvises STEC i 25 g i hver af 5 prøver. Producenter skal udtage prøver til analyse af frø til produktion af spirer, af de færdige spirer eller af vandet som spirerne dyrkes i.
Shigatoksinproducerende E. coli (STEC/VTEC)) er patogene E. coli, som kan forårsage alvorlig sygdom med diarré og mere alvorlige sygdomme såsom nyresvigt (hæmolytisk uræmisk syndrom, HUS).
Eurofins Steins Laboratorium har implementeret en ny RT-PCR metode til påvisning af STEC. Metoden er den i Forordningen foreskrevne ISO 13136, er akkrediteret og indebærer påvisning af virulensgenerne stx1/stx2 og eae - med efterfølgende konfirmationstest af serogrupperne.
For yderligere information kontakt vores kundecenter food-mikrobiologi@eurofins.dk