Rebild Kommune mindsker madspild med Dankost Pro
Opskriften på mindre madspild er først og fremmest bedre datahåndtering. Sådan lyder det fra Rebild Kommunes produktionskøkken, der tilbereder mad til kommunens borgere med demens, sclerose og en høj alder.
Efter at storkøkkenet har fået implementeret fødevaresystemet Dankost Pro, er der taget livtag med madspild, og indkøbsbudgettet er reduceret med 12 %.
”Hvis vi skal bruge 300 liter sovs, så er det det, der laves. Ikke mere, ikke mindre. Hvis du laver for meget, så fryser du resten ned, hvilket kræver emballering, plads, tid og energi.
Hvis du laver for lidt, så bruger du dagen og ressourcer på at lave samme ret to gange. Hvis du laver den eksakte mængde mad, som vi gør nu, så er arbejdstiden i køkkenet tilrettelagt optimalt.
Hemmeligheden er, at systemet omregner opskrifter til liter frem for kuverter. Når maden passer som nu, så er det meget smartere”, fortæller Brian Pedersen, leder af produktionskøkkenet i Rebild Kommune.
Produktionskøkkenet i Rebild har lagt madrester bag sig. Bedre styring af opskrifter og bedre kalkulationer af fødevareindkøb sikrer, at produktionskøkkenet kun køber det hjem, der skal bruges. Det er det digitale fødevaresystem og kostprogram Dankost Pro, der ved at administrere og håndtere al data i Rebilds produktionskøkken, har sikret mindre madspild.
12 % besparelse, 20 % mere tid og mindre madspild
Efter implementering af Dankost Pro er fødevarebudgettet reduceret med 12 % svarende til 13.000 kr. om måneden, som køkkenet i stedet kan bruge til at øge madglæden. Og nu hvor alt er sat i system, bruger køkkenchefen en dag mindre om ugen på opskriftshåndtering. Det effektuerer sig i, at køkkenchefen i dag har 20 % mere tid til at innovere og videreudvikle opskrifter. Desuden bliver det, der bliver tilberedt i køkkenet, bliver også serveret. De menuer, der bliver serveret, bliver i langt større grad spist, fordi det er bestilt ud fra individuelle behov. Alt i alt er madspild reduceret til det minimale.
Fra noter og opkald til ét system
Hvor håndtering af opskrifter og antal kuverter tidligere foregik via manuelle processer, telefonopkald og håndskrevne noter i Mayland-kalendere, foregår alt i dag 100 % digitalt. Risikoen for manuelle fejl og mangler er tilmed reduceret væsentligt. Med digitaliseringen er køkkenet blevet effektiviseret i en grad, så der nu er overskud til at udvikle nye opskrifter og eksperimentere med eksempelvis gratinkost. Risikoen for manuelle fejl og mangler er tilmed reduceret væsentligt.