Har fødevarebranchen kompetencer, der kan digitalisere?
Den danske fødevarebranche anderkendes internationalt for produkter af høj kvalitet. Virksomhederne er dygtige til at håndtere lovgivningspresset om sporbarhed, fødevaresikkerhed, dokumentation og arbejdsmiljø m.m. og bliver stadig mere effektive.
Af: Henrik Walther Madsen, Market Manager (Food), Columbus.
Man kan kort sagt ikke beskylde branchen for at stå stille.
På den anden side har langt de fleste danske fødevarevirksomheder et stigende og ofte uerkendt behov for at satse mere offensivt på interne digitale kompetencer.
De digitale kompetencer mangler i procesindustrien
Der er et tvingende behov for at binde produktion, processer, it-systemer og data sammen og for at få langt bedre indsigt i egen drift, i kunder, i leverandører og i mønstre af vital betydning for forretningen.
Det er en udfordring, man ikke løser fra den ene dag til den anden. Men der skal tages hul på den, og hellere før end siden – og allerførst er der behov for en erkendelse i branchen af, at der er en udfordring: At man har brug for de tekniske og procesmæssige kompetencer.
Jeg har arbejdet med virksomheder i fødevarebranchen gennem mange år og må skynde mig at understrege, at virksomhedernes ledelse ikke er teknologiforskrækkede. Tværtimod har vi masser af ERP-projekter og jeg set talløse pakkerobotter, som har effektiviseret logistik og forsendelse. Her er også automatiserede produktionslinjer, som minimerer spild og tunge, manuelle processer. For slet ikke at tale om systemer, der gør det muligt at spore produkter hele vejen ud til butikshylden, så man om nødvendigt kan kalde dem tilbage. Blot for at nævne få tiltag.
Ofte er her imidlertid tale om initiativer, der indføres isoleret og for at imødekomme et specifikt behov – men med mangelfuld koordinering til virksomhedernes øvrige systemer. Man kan undertiden få den tanke, at det er mere spændende at købe en robot eller en fuldautomatisk pakkelinje end et IT-integrationsprojekt.
Det forklarer måske, hvorfor systemerne sjældent har god integration med hinanden. Hvilket netop ofte skyldes, at virksomhederne står uden de spidskompetencer, som formår at bygge bro mellem processer, automatik og forretningssystemer og at se mulighederne for at udnytte data.
Informationer haves – indsigt og mod søges
Årsagen er, at mange fødevarevirksomheder kun i ringe grad erkender behovet for personer, der forstår værdien af de mange nye informationer, som systemerne skaber og som kan være katalysator for øget effektivitet og optimering. Derfor bliver rigtig meget af denne potentielt ekstremt nyttige viden – både den, virksomheden selv skaber og den, man kan trække ind udefra – sjældent omsat til håndtérbar indsigt og optimering.
Af samme årsag ved de fleste virksomheder i fødevarebranchen ikke meget mere om deres kunder i dag end de gjorde i går. Ligeledes er datadreven forecasting på indkøb, produktion, salg og logistik ofte meget mangelfuld.
Forecasting og end-to-end procesunderstøttelse er ellers områder, som er ekstremt værdifulde for branchen fordi varians og afvigelser fra ”det planlagte” forekommer jævnligt. I dag oplever vi stadig alt for ofte, at information om afvigelser og ændringer kommer for sent og fra forskellige systemer – hvilket gør problemløsning manuel og ad-hoc.
Løsningen kræver kompetencer og mod. Kompetencer til se på tværs af hele værdikæden og se værdien af at udnytte data på tværs af It-systemer og data. Mod til at tro på at digitale forandringer kan hjælpe og optimere virksomheden og værdikæden.
Download vores guide om Food ERP
Eksterne konsulenter kan ikke helt erstatte interne kompetencer og strategisk retning
På rådgiver- og konsulentsiden hjælper vi naturligvis gerne med teknisk og forretningsmæssig indsigt. Men det erstatter ikke den tætte føling og viden om hele værdikæden, som findes hos en intern ressource med fokus på at optimere indsigt, dataudnyttelse og processer.
De interne ressourcer er vores vigtigste sparringspartnere, når vi sammen skal udforme strategier for, hvordan man håndterer kendte eller potentielle scenarier, virksomhederne vil komme til at stå overfor et, fem eller ti år ude i fremtiden.
Der er – lidt populært sagt – et tvingende behov for, at frontløberne i fødevarebranchen står side om side med virksomheder indenfor it, industri, transport og andre felter. Uanset om der er jobmesser på universiteterne eller der fortælles historier i medierne om, hvordan teknologien er med til at gøre vores samfund og erhvervsliv rigere og bedre rustet til fremtiden.
Det er på høje tid. For i dag er det næppe fødevarebranchen, der træder først frem på nethinden, når kandidater tænker karriere, og det er synd. For der er vitterligt behov for at udvikle de kompetencer, der er til rådighed i virksomhederne. Men forudsætningen for at nå hertil er, at virksomhedernes ledelse går forrest og formulerer de visioner, der er nødvendige for at komme i mål.