Undgår at skrumpe med en bedre recept
Både forbrugere og detailhandel er blevet opmærksomme på, hvordan producenter er nødt til at skrumpe produkters størrelse for at holde prisen i ro. En optimeret recept kan gøre gøre det unødvendigt.
Det er ikke en hemmelighed, at det har været svært for fødevare-producenter at holde priser og mængder i ro i de seneste år.
Et usikkert verdensmarked har til tider ført til stigende råvarepriser, som efterfølgende har givet en højere kilopris på det færdige produkt i butikkerne.
En udbredt strategi for ikke at afskrække forbrugerne har været at gøre produkter mindre i stedet for at øge prisen.
Fænomenet er blevet omtalt i hele Europa og internationalt fået navnet ”shrinkflation”, eller på dansk ”krympflation”.
Danske medier har jævnligt kørt nyheder om, hvordan for eksempel en elsket is pludselig skrumpede, mens en supermarkedskæde i Frankrig lige frem har advaret sine egne kunder mod de nye, mindre emballager.
Vejen til en optimeret recept
Fødevareproducenter styrer ikke, om råvarepriserne på verdensmarkedet går op eller ned. Men de kan selv bestemme, hvordan de sammensætter deres recepter.
Den danske virksomhed Procudan har assisteret mange skandinaviske producenter med at finde ingredienser, der både er de helt rette i en recept, og som samtidig bliver leveret via en stærk forsyningskæde.
Erfaringen viser, at den bedste løsning findes ved at optimere recepter efter ud fra en helhedstanke, som tager både tager højde for forsyning, produktion og de seneste teknologiske muligheder.
Procudan har udgivet en guide, som giver gode råd til receptoptimering og fortæller, hvordan andre kunder har undgået at skrumpe produkterne.