23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Lemvigh-Müller er nomineret til Arbejdsmiljøprisen i Ergonomi

Stål- og teknikgrossisten Lemvigh-Müller er i år nomineret til Arbejdsmiljøprisen i Ergonomi. Bag succesen ligger tændte ambassadører, grundig strukturel forankring og udbredt opbakning.

Den 177-årige danske stål- og teknikgrossist, Lemvigh-Müller, er i år blandt tre nominerede virksomheder til Arbejdsmiljøprisen i Ergonomi. Til grund for Arbejdsmiljørådets nominering ligger et tværorganisatorisk projekt ved navn LAS, i organisationen også kendt som Lækre Arbejds-Stillinger. Projektet har skabt varige forbedringer i ergonomien på arbejdspladsen - blandt andet gennem etablering af et ambassadørkorps, ergonomitræning og redesign af arbejdsstationer. LAS-projektet, som først blev initieret i 2019 i samarbejde med konsulenthuset Human House, har kørt med fysiske aktiviteter siden 2021. 

”Projektets succesfulde implementering i organisationen skyldes ildsjæle i arbejdsmiljøorganisationen, tydelig ledelsesopbakning, engagerede ambassadører og en grundig strukturel forankring,” vurderer Lemvigh-Müllers arbejdsmiljøchef, Randi Madsen.

Et trygt og sikkert arbejdsmiljø står højt på agendaen i Lemvigh-Müller
I Lemvigh-Müller er et sikkert arbejdsmiljø for virksomhedens produktions-, distributions- og administrationsmedarbejdere et stadigt fokus. 

”Det er vigtigt for Lemvigh-Müller at kunne skabe et sikkert og trygt arbejdsmiljø for vores medarbejdere. Derfor er det også en fornøjelse at kunne se, at vi er lykkedes med at reducere incidenstallene til langt under brancheniveau. Nomineringen til årets arbejdsmiljøpris i Ergonomi tager vi som en anerkendelse af vores arbejdsmiljøorganisation, som arbejder med stor ildhu og i flere samtidige projekter på at minimere slid og arbejdsulykker blandt vores kolleger,” siger administrerende direktør i Lemvigh-Müller, Christian Søgaard-Christensen.

Projektet når hele vejen rundt om organisationen
LAS-projektet, som i Lemvigh-Müller har fået tilnavnet ’Lækre Arbejds-Stillinger’, har implementeret skræddersyede initiativer i virksomhedens stålproduktion, distribution, lagerlokationer og kontorer.  

“I 2025 rykker vi initiativet ud i virksomhedens butikker og til de kørende medarbejdere. Ens for initiativerne er et fokus på god ergonomi. Vores mål er nemlig, at alle vores kolleger skal kunne gå hjem igen i lige så fin form, som de mødte ind på arbejde,” fortæller arbejdsmiljøchef i Lemvigh-Müller, Randi Madsen. 

Lokal succes bredte initiativet ud i organisationen
En lokal gruppe af Lemvigh-Müllers arbejdsmiljøorganisation i Kolding tog initiativ til projektet. Målet var at mindske slid og skader ved at uddanne kollegerne i ergonomisk rigtige arbejdsstillinger. Projektet blev en åbenlys lokal succes, og med opbakning fra arbejdsmiljøchefen og resten af ledelsen blev det rullet ud til andre lokationer også.

”Vi kan først og fremmest takke den lokale arbejdsmiljøorganisation for LAS-projektets succes. Uden deres initiativ og vedholdenhed ville vi ikke være nået så effektivt ud over rampen”, siger arbejdsmiljøchef Randi Madsen.

Tydelig ledelsesopbakning og klar kommunikation
Lemvigh-Müllers ledelse fra den administrerende direktør og ned har været tydelig i sin støtte til projektet og har kommunikeret formålet klart. Den støtte har været et vigtigt element i projektets forankring. 

”Ledelsen har bakket flot op om projektet, har afsat de nødvendige ressourcer og har selv påpeget potentielle problematikker, vi kunne arbejde med. I de 23 år, jeg har arbejdet med arbejdsmiljøindsatser, har jeg ikke før oplevet, at medarbejderne har været så velinformeret om projektets mål, og deres egen rolle i det,” fortæller afdelingschef i Human House Stig Holm, der har været en del af projektet fra første færd. 

Strukturel forankring holder projektet i live
Hos Human House valgte konsulent og cand.scient. i Idræt og Psykologi, Jeppe Bach at skrive sit speciale om LAS-projektet. Han konkluderer blandt andet, at en styrke i projektet, som har været med til at gøre det til en succes, er projektets stærke strukturelle forankring i organisationen. 

”I LAS-projektet har Lemvigh-Müller skabt et støttende net af systemer og processer: Rundering, individuel instruktion, tavlemøder og opsamlingsmøder i arbejdsmiljøorganisationen og arbejdsmiljøudvalget understøtter alle den gode ergonomi. Strukturen skaber en form for sikkerhedsnet, som gør det svært at ignorere LAS.  Hvis det glipper et sted, bliver du mindet om det et andet sted, hvilket er en af de største styrker ved LAS,” forklarer Jeppe Bach fra Human House.

Tændte ambassadører bærer projektet videre
Hvert team på virksomheden lager- og produktionsenheder har sin egen LAS-ambassadør. Ambassadørens rolle er er dele viden om god ergonomi og motivere kollegerne til at bruge hjælpemidler og gode arbejdsstillinger i hverdagen. LAS-ambassadøren har haft et stort ansvar for, at aktiviteterne bliver ført ud i livet, fulgt til dørs og udmønter sig i nogle i nye initiativer, så man får en cirkel - et økosystem hvor nye initiativer fører til ny viden og formidling til kollegerne og de andre LAS-ambassadører, som igen får nye idéer, som igen fører til nye forbedringsinitiativer. 

”Når LAS-ambassadøren brænder for sin opgave, går til kollegerne med gode ergonomiråd og initierer træningsøvelser i arbejdstiden, så bærer det effektivt projektet videre,” fortæller arbejdsmiljøchef i Lemvigh-Müllers, Randi Madsen.

Den 26. november afslører Arbejdsmiljørådet hvilke tre virksomheder har vundet Arbejdsmiljøprisen i henholdsvis Ergonomi, Kemi og/eller vådt arbejde, Arbejdsmiljøskader og Psykisk arbejdsmiljø.

Lemvigh-Müller A/S
Stationsalleen
2730 Herlev
Herlev Kommune
Danmark
CVR nummer: DK56973311

Kontaktperson

MN
Maria Noel
mano@lemu.dk

Send til en kollega

0.047