23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Kan du spore sundhedsskadelige fødevarer i en fart?

I den moderne fødevareindustri er det afgørende at være i kontrol omkring samtlige processer vedrørende sporbarhed i hele værdikæden. Reelt gør virksomheder uden tilstrækkeligt styr på test, sporbarhed og andre kerneprocesser sig unødvendigt sårbare i en lang række situationer. Resultatet er ofte forhøjet spildprocent og spild af tid og penge.

Lad os sige, at et parti af varer viser sig at indeholde metalrester fra produktionen. Her er det vigtigt at være i stand til at trække de problematiske leverancer tilbage i en fart – men man vil også helst undgå at kalde for meget (eller for lidt!) tilbage.

Det samme gør sig naturligvis gældende, hvis der f.eks. testes og findes skadelige koncentrationer af bakterier, f.eks. listeria i en sending af laks. I en lakseproduktion går der fra en batch af laks bliver testet, til det er på farten kun ganske kort tid. Testresultatet af laksen kommer derfor først efter afsendelse. I tilfælde af en batch testes positiv for et skadeligt koncentrat, er det afgørende at kunne spore det eksakte, beskadige batch og få stoppet forsendelsen hurtigt.

At stoppe sundhedsskadelige fødevarer i at nå ud til forbrugerne er dog lettere sagt end gjort. For sporbarhed er ikke standard i alle forretningssystemer, der anvendes i fødevarebranchen. Selv i store koncerner ser man i undertiden, at sporbarhed styres med manuelle registreringer i et skræddersyet Excel-ark eller i et ringbind, der bor på hylden. 

Vigtigt at få svar på mange spørgsmål på meget kort tid

Uden understøttelse i forretningssystemet er hjemkaldelser en møjsommelig, tidskrævende og manuelt tung proces, der ofte afhænger af ganske få personer, som kender proces og regneark til bunds. Derfor risikeres det, at værdifuld tid går tabt, når der hurtigt er behov for at klarlægge:

Hvilke batches der præcis skal kaldes retur?
Hvor de defekte eller potentielt defekte produkter er sendt hen?
Om de pågældende varer – eller en eventuelt problematisk råvare – har været blandet med andre produkter?  
Ofte er tiden knap. Derfor vælger man ofte at kaste nettet bredt ud og kalde flere produkter hjem end hvad der reelt er nødvendigt. Det påfører typisk virksomheden en høj ekstraomkostning, som kan undgås.  

Sporing er ofte svært - Men det behøver det ikke at være

Ved hjælp af digitale løsninger og ikke mindst det rette datagrundlag, er det muligt at tilbagekalde det specifikke batch og sikre, at det kun er de kontaminerede fødevarer, der kasseres. I forbindelse med digitaliseringsprocessen bør følgende udfordringer have særlig fokus: 

Dataopsamling og-strukturering
Hvordan skaber vi datagrundlaget for en effektiv sporbarhed? Og hvordan undgår vi, at dataopsamling belaster vores medarbejdere unødigt? Her bør fokus ligge på at minimere behovet for manuel indtastning og udnytte mulighederne for dataopsamling direkte hos kilden gennem integrationer til laboratorie/testsystemer, samt MES og maskinstyring. Med low-code løsninger, som f.eks. Power Platform, kan der forbindes direkte til et bredt udvalg af datakilder, hvorved manuel opsamling minimeres. Anvendelse af batchnumre gør naturligvis, at der er flere data, der skal registreres hver gang en vare plukkes eller flyttes, men moderne ERP-systemer er forberedt på at udskrive stregkoder og anvende håndscannere, så man dels undgår en masse manuelt arbejde og dels minimerer risikoen for fejlindtastninger. 
 
Brugeroplevelse
For medarbejderen eller kunden, som foretager sporingen, er tilgængelighed og simplicitet nøgleord: i et tilbagekaldelsesscenarie er hastighed ofte en vigtig faktor og de oplysninger, der er til rådighed, kan være mangelfulde. Ideelt set ønskes det typisk at spore fra et batchnummer. Men hvad, hvis dette ikke kan findes? Er der så behov for at kunne søge på kunde, leverandør, varenummer eller måske afsendelsesadresse? Tænk gerne i scenarier, når brugeroplevelsen designes: Hvad er de mest sandsynlige behov? Og hvordan opfylder vi disse? Med low-code platforme kan brugergrænseflader nemt opdateres, og nye apps/layouts testes.
 
Fleksibilitet og fremtidssikring  
Sidst men ikke mindst er det vigtigt, at løsningerne designes med fremtidige behov in mente: Hvordan kan vi hurtigt opdatere løsningen, hvis behovet ændrer sig over tid som følge af ny lovgivning, ændret produktmix, markedssituation eller leverandørsammensætning? Også her kan det være en fordel at basere løsningerne på en fleksibel og moderne low-code platform, hvor opdateringer enkelt og hurtigt kan implementeres og idriftsættes. 
Sporbarhed på tværs af værdikæden

I et eksempel fra en dansk mejerivirksomhed, hvor en udenlandsk kunde havde fundet mug i en sending ost. Her brugte det danske mejeri kostbar tid på at finde en medarbejder, der kunne slå produktionen op i Excel-arket blot for at konstatere, at den var gået galt gennem kvalitetskontrollen. Siden fandt man ud af, at kontamineringen var sket i kundens egen logistikkæde. Men ”efterforskningen” på mejeriets side tog alligevel 3-4 timer. Med indbygget og dedikeret sporbarhed havde det taget et halvt minuts tid og kunne være klaret, mens kunden var i røret. Det er dog alligevel en forskel, der er værd at tage med.

Teknologi kan på mange måder spille en afgørende rolle i at sikre sporbarhed i fødevareproduktionen. Ved at integrere digitale løsninger, som understøttes af ERP-systemet, som low-code platforme, kan virksomheder opnå et detaljeret overblik, effektivt håndtere komplekse sporingskrav i sit produktionsflow og reagere hurtigt ved tilbagekaldelser. Den rette teknologi muliggør præcis sporing af kontaminerede batches, reducerer unødvendigt spild og sikrer, at kun de nødvendige produkter kasseres. Dette er ikke blot en fordel for virksomhedens økonomi, men skaber også en mere effektiv og responsiv produktionslinje, der kan reagere hurtigt på ændringer eller udfordringer.

Teknologiens fleksibilitet og fremtidssikring betyder desuden, at virksomheder kan tilpasse sig hurtigt til ændringer i lovgivning og markedskrav, hvilket gør dem bedre rustet til fremtidens udfordringer. Gennem automatiseret dataopsamling og brugervenlige løsninger er det muligt for medarbejdere at indtaste data direkte fra produktionsgulvet, hvilket gør, at data altid er opdateret og kan spores i realtid. Hver gang et batch flyttes eller et produkt forarbejdes registreres denne handling, hvilket muliggør en detaljeret historik. Det er essentielt for at kunne identificere problemer som kvalitetsfejl eller tilbagekaldelser. Og samtidig gør virksomheden i stand til at være forberedt på morgendagens behov. Teknologi er således ikke blot en hjælp, men kan være en nødvendighed for en effektiv og sikker fødevareproduktion. 

Vi kan hjælpe din virksomhed med at optimere sporingen af skadelige fødevarer. Er du interesseret i en snak? Så kan du altid kontakte os her.

Columbus A/S
Lautrupvang 6
2750 Ballerup
Ballerup Kommune
Danmark
CVR nummer: DK13228345

Kontaktperson

Send til en kollega

0.047