Muslinger med "grønne maver"
Industrien venter utålmodigt på, at musligefiskeriet går i gang. Fiskeriet af de små delikatesser er foreløbig forsinket syv uger, fordi de i øjeblikket har "grønne maver" og derfor ikke egner sig til produktion.
- Jeg har været her på centeret i 10 år, og jeg har aldrig set det trække så langt hen i perioden, som det gør i år, siger biolog og projektleder Ditte Tørring fra Dansk Skaldyrscenter til DR.
Benny Andersen, formand for Limfjordsfiskerne, forklarer at muslingerne i efteråret spiser sig tykke i alger og herefter ligger i dvale, indtil temperaturen igen stiger til foråret. Men grundet den fortsat lave vandtemperatur er kødprocenten i de små delikatesser stadig alt for høj.
Det er inden for industrien vigtigt med den rette kødprocent, for ellers springer muslingerns maver, når de kommer i højtrykskogeren. Det får så den konsekvens, at muslingerne flyder rundt i grønt væske, når de kommer på glas. Det har dog ingen betydning for smagen eller for sundheden, og private forbrugere kan sagtes selv tilberede muslingerne, oplyser DR.
De syv ugers forsinkelse kommer til at påvirke fiskernes indtjening negativt, men Benny Andersen tør ikke give et bud på, hvor stort et minus, der er i vente.