23948sdkhjf

Dagens ret: CO2-frikadeller med sovs og kartofler

Med 200 millioner i støtte fra Bill Gates' fond vil forskere på Kvægbrugets Forsøgscenter i Foulum omdanne CO2 til spiseligt protein.

500 gram CO2 blandes med finthakket løg, æg, salt og peber. Sådan kan opskriften på frikadeller komme til at lyde om nogle år, hvis man spørger forskere på Kvægbrugets Forsøgscenter i Foulum.

Her er man – som tidligere omtalt af Food Supply – nemlig i gang med et forsøg, der ikke bare skal fjerne CO2 fra atmosfæren, men omdanne den til spiseligt protein. På den måde kan man løse to store globale problemer – sult og klimaforandringer – samtidig. Det skriver Viborg Stifts Folkeblad.

Måske kan visionen blive en realitet gennem projektet i Foulum, der har fået bevilliget 200 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden og Bill & Melinda Gates Foundation.

Demoanlæg klar om et år
Byggeriet af et demonstrationsanlæg på forsøgscentret er i gang og forventes at blive taget i brug om et år. Til den tid skal en bioreaktor på størrelse med et badekar – 200 liter i kapacitet – forandre CO2 til protein fra biogas, der leveres til demoanlægget fra Foulums eksisterende biogasanlæg.

Kort fortalt sker omdannelsen af CO2 til mad ved, at bakterier spiser den usynlige gas og omsætter den til eddikesyre. Derpå kan man ved at tilsætte gær til syren få protein som slutprodukt.

Viser processen sig at være så effektiv, som forskerne håber, vil et anlæg som modellen i Foulum kunne kobles til skorstene på kraftværker og fabrikker, der udleder store mængder CO2.

Testes inden for tre år
Foulum-projektets leder, Alfred Spormann, forventer, at mad med CO2-baseret protein kan testes af forbrugere inden for tre år. Dermed ikke være sagt, at man inden længe kan lægge et halvt kilo CO2-fars i indkøbskurven. Det påpeger professor i mikrobiologi og bioteknologi ved Aalborg Universitet Jeppe Lund Nielsen, som har forsket i tilsvarende processer.

Men for ham at se er projektet i Foulum begyndelsen på et forløb, som kan påvirke fødevareproduktionen, hvis omdannelsen af CO2 til spiseligt protein kan blive stabil og økonomisk rentabel.

- I første omgang skal det bevises, at processen kan bruges i så stor en skala, at CO2-baseret protein ikke bare bliver nichemad for de få på en dyr Michelin-restaurant, men reelt kan erstatte nogle former for mad, siger professor Jeppe Lund Nielsen til Videnskab.dk.

Det vil have stor betydning i en verden, hvor man vil kunne opretholde biodiversitet og drive landbrug på en og samme gang, tilføjer han.

Erstatning for kød og mælk?
Inden man kommer så vidt, skal man have afgjort, hvordan forbrugerne foretrækker at spise proteinerne. Skal det være som erstatning for kød og mælkeprodukter eller i en helt ny form for mad? En anden stor udfordring er prisen.

- Processen skal fintunes, så den er så effektiv som muligt og så billig, at den her måde at lave protein kan konkurrere med animalsk protein-produktion, forklarer Alfred Spormann, forskningsleder, direktør i The Novo Nordisk Foundation CO2 Research Center (CORC) og professor på Stanford University i USA, til Videnskab.dk.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078