Plantefisk? Dem er der ingen ben i
Plantedrik, plantefars og plantepølser og … plantefisk. Mens de tre første eksempler har etableret sig på markedet – og i en del forbrugeres bevidsthed – lever plantebaserede alternativer til fisk et stille liv langt under overfladen.
Det vil forskere på Teknologisk Institut lave om på. Med projektet Plantastisk vil de udvikle et produkt lavet af planter, som i smag, farve og tekstur skal lægge sig helt op ad torsk, kuller og andre hvidfisk.
- De plantebaserede fiskeprodukter på markedet i dag har ofte en kridhvid, kunstig farve, eller en gummiagtig konsistens af en udefinerbar masse. Vi vil udvikle et plantebaseret fiskealternativ med den rigtige smag, farve og konsistens kombineret med den lagstruktur, der kendetegner fisk, siger Eleonora Miquel Becker, seniorforsker ved Teknologisk Institut og projektleder for Plantastisk.
Støttet med 1,9 millioner kroner
Ud over Teknologisk Institut deltager udviklere af fødevareingredienser –4Betterlife, Dansk Tang og KMC – og fiskeproducenten Espersen i projektet, der støttes med 1,9 millioner kroner fra Landbrugsstyrelsens grønne udviklingspulje GUDP.
- Dansk Tang og 4Betterlife, der fremstiller ingredienser af mikroalger, bidrager begge til udvikling af den rigtige smag og farve. KMC leverer modificeret stivelse fra kartofler, der skal binde lagene sammen og give produktet den rigtige tekstur, forklarer Eleonora Miquel Becker.
50 procent af det globale marked
Efter udviklingsfasen skal Espersen efter planen sætte det plantebaserede fiskealternativ i produktion som en del af virksomhedens sortiment. I første omgang er målet produkter, der ligner fiskepinde og fiskefileter. De får en ernæringsværdi på niveau med fisk og skal kunne holde til panering, stegning og bagning.
Ambitionen er at lancere ”plantastisk-fisk” i 2025. Espersen forventer at kunne afsætte 10.000 ton fiskealternativ efter tre år.
Slutmålet for Espersen er at nå 50 procent af det globale marked for plantebaserede fiskeprodukter inden 2030.