Fremtidens fødevarer til debat: Skal vi vinke farvel til oksekød?
Er det slut med at bruge oksekød i burgere og til spaghetti med kødsovs? Eller har oksekød en rolle på fremtidens grønne tallerken?
Disse spørgsmål - og mange flere - skal drøftes, når Food Organisation of Denmark i næste uge inviterer fødevarebranchens fagprofessionelle til netværksdebat og frokost.
Initiativtager er Tine Krebs, der er grøn chef i organisationen, og hun opfordrer branchen til at tage en bred samtale om oksens rolle.
-Jeg har været madfaglig i over 20 år, og i al den tid har jeg fulgt både ernæringsdebatterne og samfundsudviklingen - og lige nu står vi bare et ærgerligt sted, hvor kvæget får alle klimahøvlene. Men spørgsmålet er, om målet er en fremtid uden oksekød? Vi skal lave om på meget, ja – men hvis vi fuldkommen misser alle de økosystemgoder, som kvæg også leverer, så står vi pludselig med en jord, der ikke er frugtbar, en fattig madkultur, mindre biodiversitet, og rigtig mange andre unoder, som vi kan undgå, hvis vi lader kvæget være en del af en fornuftig cyklus. Både i landskabet og på tallerkenen, påpeger Tine Krebs i en pressemeddelelse.
Ikke en klassisk debat
Når ‘Okse på dagsordenen’ løber af stablen mandag 21. august som en del af madfestivalen Copenhagen Cooking 2023, er der ifølge organisationen ikke lagt op til en klassisk paneldebat.
Selvom fem udvalgte okseeksperter skal indlede debatten, er det ifølge Tine Krebs op til deltagerne at dele viden, perspektiver og “konfliktende holdninger” om kvægets dynamiske rolle i landskabet og hvordan oksekødet skal spille en rolle i et plante-sædskifte.
Arrangementet foregår i det historiske ridebanehus ved Københavns Universitet på Frederiksberg Campus.
Du kan læse mere om netværksdebatten her.
Fem eksperter
De fem okseeksperter til Okse på Dagsordenen er:
Agnes Qvortrup (sensoriker, Landbrug & Fødevarer), Liza Rosenbaum (professor i Veterinær Præventiv Medicin, Københavns Universitet), Jonatan Leer (forsker og formidler om mad, identitet og madkultur, Aalborg Universitet), Michael Museth (slagter og indehaver af Folkets Madhus) samt Rikke Lundsgaard (agronom og seniorpolitisk rådgiver i Danmarks Naturfredningsforening).