Storkøkkener køber mere og mere økologi
Salget af økologi til storkøkkener som kantiner, restauranter og institutioner er vokset med 74 procent fra første halvår 2010 til andet halvår 2012.
Væksten vil blive endnu større i de kommende år, vurderer foodservice-koordinator i Økologisk Landsforening.
- De nye tal viser, at økologien virkelig er ved at få fat rundt omkring i landets køkkener. Og det er et flot skridt i retningen mod en mere bæredygtig storkøkken-drift, der er til gavn for både mennesker, dyr og natur, siger Rikke Thorøe Grønning, foodservice-koordinator i Økologisk Landsforening.
Offentlige køkkener lægger om
Hun mener, at salget vil vokse markant i de kommende år i takt med, at de mange offentlige omlægningsprojekter bliver realiseret.
- De offentlige køkkener er i stigende grad begyndt at lægge om til økologi, og det vil vokse yderligere som følge af regeringens mål om, at der senest i 2020 skal være i gennemsnit 60 procent økologi i de offentlige gryder, siger Rikke Thorøe-Grønning.
Hun forventer, at omsætningen inden længe rammer det første estimat for 2012 på 918 mio. kroner.
- Den offentlige omlægning går en anelse langsommere end først forventet, men det giver blot en lille forsinkelse. Omsætningen har kurs mod milliarden, siger hun.
Database i udvikling
Salget af økologiske fødevarer i foodservice-sektoren i 2012 er nu opgjort til 650 mio. kr. og det skønnes, at den Økologiske Database opsamler cirka 75 procent af den økologiske omsætning i foodservice-sektoren. Dermed anslås omsætning til knap 813 mio. Tallene er baseret på indberetninger fra de 15 største foodservice-grossister i Danmark og Økologisk Landsforenings estimat for den resterende del af markedet. Databasen bliver fortsat udbygget.
Opgørelsen er lavet af Økologisk Landsforening og Producentsammenslutningen Økosalg og Oplysning med tilskud fra EU og Fødevareministeriet.
Omsætning fordelt efter storkøkkenkategori:
• 33 %: Institutioner
• 31 %: Kantiner
• 16 %: Restaurant, hotel, café
• 19 %: Andre (tankstationer mv.)
• 33 %: Institutioner
• 31 %: Kantiner
• 16 %: Restaurant, hotel, café
• 19 %: Andre (tankstationer mv.)