Emborg-familie frasælger mejeri-succes
Fan Milk, der har stor succes internationalt, skifter ejere inden udgangen af november i år.
- Fan Milk har i gennem mere end 50 år udviklet sig fra at være et lille firma med produktion og salg af mælkeprodukter i Ghana og hovedkontor i Aalborg til at være en sand international mærkevarekoncern med en omsætning på 880 mio. kr. sidste år og et fantastisk varemærke i hele Vestafrika, siger bestyrelsesformand Preben Sunke.
Vestafrika booster Aalborg-virksomheden
Overvejelserne om salg af virksomheden har været under vejs et stykke tid, da familien Emborg og Maj Invest har haft et fælles ønske om at lade den videre udvikling af virksomheden overgå til nye ejere.
Det lå næppe i kortene for den visionære købmand Erik Emborg, at Fan Milk skulle blive blandt de mest kendte og elskede varemærker i lande som Ghana, Nigeria, Togo, Benin og Burkina Faso, da han efter flere rejser til Vestafrika i slutningen af 1950’erne besluttede sig for at grundlægge den første mejerivirksomhed i Ghana.
- Fan Milk har været på en fantastisk rejse. Der var ikke meget hjælp at hente, da man startede produktionen op i Ghana i 1960. Dette er historien om et lille ismejeri i Afrika, om en dansk entreprenør, der rejser ud i verden og prøver lykken, og som har været villig til at arbejde for sagen selv om det ikke lykkes i første omgang, siger Preben Sunke.
Fra iværksættervirksomhed til international koncern
Efter vestafrikanske standarder er der tale om en særdeles markant virksomhed, der er synlig og gør sig gældende i sit markedsområde. I flere lande overgår kendskabet til Fan Milk’s varemærker således en række globale føde- og drikkevare-giganters. Der er skabt tusindvis af arbejdspladser i den fattige, men hurtigt voksende region, hvor Fan Milk har et markedsområde med 250 mio. forbrugere.
- Det er et dansk iværksættereventyr, der har foldet sig ud, og er modnet til en selvbærende international koncern, siger Preben Sunke, der tilføjer, at de seneste års vækst blev muliggjort, da Maj Invest i slutningen af 2007 kom ind i ejerkredsen.
Preben Sunke understreger at det ikke altd har været let at drive forretning i Vestafrika, hvor skiftende lovgivning, daglige strømafbrydelser og økonomisk usikkerhed er en stor del af dagligdagen.
- Imidlertid er det afrikanske kontinent er et kontinent i en rivende udvikling. Mere end halvdelen af de hurtigst voksende økonomier i verden ligger i dag i Afrika, og meget tyder på at det billede forstærkes frem imod 2020, slutter Preben Sunke.
Parterne i handlen har ønsket ikke at oplyse salgsprisen.