Analyse: Naturkød er sundt og smager af vildt
Kød fra kvæg, der græsser på naturarealer har sundere fedt og en karakteristisk smag. Det dokumenteres i ny undersøgelse, som Aarhus Universitet står bag.
Smag på landskabet
I et forsøg fra Aarhus Universitet har man sammenlignet kødet fra kvæg, der har græsset på hhv. engarealer, og dyr som har fået kraftfoder og hø på stald. Herefter er bl.a. kødets fedtsammensætning blevet analyseret og bedømt af et professionelt smagspanel.
- Smagspanelet har selv valgt ordene, som de har karakteriseret kødet med, og her har de altså valgt ’vildt-smag’, som karakteristisk for kødet fra dyrene på engarealer, fortæller lektor Margrethe Therkildsen, Aarhus Universitet. Undersøgelse er foretaget som et led i projektet ”Smag på Landskabet”, som har til formål at udbrede naturplejen i Danmark.
Ny kilde til Omega-3 fedtsyrer
Analysen af kødets fedt viser ifølge Margrethe Therkildsen et ret højt indhold af det sunde umættede fedt, især Omega-3 fedtsyrer.
- Det er almindeligt kendt, at indholdet af græs i foderrationen til drøvtyggere giver et højere indhold af omega 3 fedtsyrer. Men vores resultater viser, at urter og en mere artsrig naturafgræsning yderligere øger mængden af det umættede fedt, forklarer hun.
Et andet fund i undersøgelsen var et højt indhold af fytansyre. Fytansyre er en fedtsyre, som, bl.a. har en positiv effekt på diabetes og immunforsvaret. Den kan kun dannes i drøvtyggere ud fra klorofyl, det vil sige det grønne stof i græsplanter.
- Det er et meget interessant fund, som vi gerne vil gå videre med og mere præcist finde ud af, hvad det er for urter på arealerne, som har bevirket det større indhold, lyder det fra Margrethe Therkildsen.
Fakta om projekt Smag på Landskabet
Forsøget er en del af Projektet ’Smag på landskabet’, der har som målsætning at udvikle naturplejen i Danmark bl.a. ved at gøre det til en rentabel erhvervsgren for landmanden. Det skal ske ved at løse udfordringerne i hele kæden fra håndtering af praktiske problemer med køernes pleje af naturarealerne til produktudvikling af kødet og afsætningen af det.
Projektet er et unikt samarbejde mellem Videncentret for Landbrug, Aarhus Universitet, Videncenter for Fødevareudvikling, AgroTech - Institut for Jordbrugs- og FødevareInnovation, Natur & Landbrug, Udviklingscenter for husdyr på friland, kommunerne Holstebro, Skive, Randers og Ringkøbing-Skjern, samt lokale landmænd, slagtere og restauratører fra de fire kommuner. Læs mere på www.smagpaalandskabet.dk
Forsøget er en del af Projektet ’Smag på landskabet’, der har som målsætning at udvikle naturplejen i Danmark bl.a. ved at gøre det til en rentabel erhvervsgren for landmanden. Det skal ske ved at løse udfordringerne i hele kæden fra håndtering af praktiske problemer med køernes pleje af naturarealerne til produktudvikling af kødet og afsætningen af det.
Projektet er et unikt samarbejde mellem Videncentret for Landbrug, Aarhus Universitet, Videncenter for Fødevareudvikling, AgroTech - Institut for Jordbrugs- og FødevareInnovation, Natur & Landbrug, Udviklingscenter for husdyr på friland, kommunerne Holstebro, Skive, Randers og Ringkøbing-Skjern, samt lokale landmænd, slagtere og restauratører fra de fire kommuner. Læs mere på www.smagpaalandskabet.dk