DLG fortsætter væksten
Grovvarekoncernen er med en rekordomsætning på 59 milliarder kroner tæt på at have realiseret målet om at nå en omsætning på 60 milliarder kroner inden 2016.
"Vi er nu et af Europas tre største landbrugsselskaber", fortalte DLG’s koncernchef Kristian Hundebøll i forbindelse med koncernens regnskabsmøde på Axelborg i København.
- Vi har med omsætningen på 59 milliarder kroner manifesteret vores position som et af Europas tre største landbrugsselskaber. Det er særdeles tilfredsstillende. Væksten kommer efter, at vi overtog aktiemajoriteten i det tyske energiselskab Team AG, der nu er helt konsolideret som et datterselskab, fortæller DLG’s koncernchef Kristian Hundebøll i forbindelse med koncernens regnskabsmøde på Axelborg i København.
Resultatmæssigt indfriede koncernen forventningerne indenfor de fleste forretningsområder, men der var også udfordringer.
- Vi har haft en tilfredsstillende udvikling på langt de fleste områder og fik et koncernresultat før skat (EBT) på 538 millioner kroner. Samlet set nåede vi dog ikke de satte mål. Det skyldes isoleret set et underskud i Kongskilde Industries, der nu er i fuld gang med at omstrukturere virksomhedens forretningsområder og foretage en nødvendig tilpasning af omkostningerne, forklarer vicekoncernchef/CFO Lars Sørensen, der allerede ser en positiv udvikling på udvalgte produktgrupper og en stigende ordrebeholdning i Kongskilde.
Fokus på tre forretningsområder
Den nye struktur i koncernledelsen, der blev etableret i sensommeren, tager afsæt i de tre strategiske hovedfokusområder i DLG: Grovvareforretningen i Nordeuropa, Vitaminer & Mineraler på globalt plan og Service & Energi i Nordeuropa.
- I Danmark valgte vi at effektivisere vores detailstruktur på grovvarer og tilpassede omkostningerne med 90 millioner kroner, så strukturen er fremtidsorienteret, og vi styrker indtjeningen. I Sverige, der er vores mest lønsomme grovvaremarked, har vi en rekordindtjening på 98 millioner kroner. I Tyskland har vi ikke formået at indfri de samlede indtjeningsforventninger, men vi ser fortsat et stort potentiale for DLG på det tyske landbrugsmarked, understreger koncernchefen.
Opkøbet af Märka i det østlige Tyskland i 2013 skal sikre, at HaGe i de kommende år kan fortsætte med at udbygge markedspositionen i de østtyske delstater.
På koncernens vitamin- og mineralaktiviteter i Vilofoss er der tale om en rekordindtjening på 89 millioner kroner før skat (EBT) og en styrket position på det europæiske marked. Især selskaberne i Tyskland og Sverige har her stået for en rigtig god indtjening, og det bidrager til, at Vilofoss står godt rustet til at indfri de globale ambitioner. Forretningsområdet Service & Energi holder fortsat et meget tilfredsstillende niveau, og efter en succesfuld integration af Team AG, der har en omsætning på 14 milliarder kroner, står koncernen stærkt indenfor energiprodukter på det nordeuropæiske marked.
Mål om øget indtjening
Likviditetsmæssigt står DLG nu godt rustet til at udvikle den samlede forretning i henhold til Strategi 2016, bl.a. som følge af en succesfuld udstedelse af virksomhedsobligationer på 1 milliard.
- Ved at have indfriet vores toplinjemål hurtigere end forventet, mangler vi nu at realisere en forbedret bundlinje. Derfor vil vi i de kommende år have fokus på at konsolidere koncernen, herunder at øge indtjeningen og forbedre de balancemæssige nøgletal, pointerer Kristian Hundebøll.
Der er forventninger til, at koncernens skærpede konkurrencekraft skal sikre en tilfredsstillende resultatfremgang i 2014.