23948sdkhjf

Netværk giver flere lokale økologiske fødevarer

Mange økologer vil gerne sælge en større del af deres æg, frugt og grønt lokalt, men det kan være svært at komme i gang.
Et lille skub i form af netværk med kolleger og viden om, hvordan forbrugere tænker, kan gøre en forskel og få flere lokale øko-varer på markedet. Det skriver Økologisk Landsforening i en pressemeddelelse.

Økologisk Landsforening har netop gennemført et videndelingsprojekt med i alt 40 landmænd fordelt i grupper på Fyn, Sjælland, i Nordjylland og Østjylland. Fælles for dem er, at de dyrker økologisk og har interesse i at sælge deres fødevarer lokalt. Det seneste år har de mødtes fire gange, og det har banet vejen for nye ideer og samarbejde, som lever videre, selv om projektet nu slutter.

Neel Seerup Hansen, nyslået økologisk gartner på Amager, er begejstret for projektet.

- Vores netværk er eksploderet. Det har virkeligt rykket for os som nystartede økologer, siger hun.

Udnytter hinandens styrker
På Sjælland har deltagerne bl.a. oprettet en facebookgruppe – Økonetværk Sjælland. Den er i dag vokset til 45 medlemmer, der udveksler tips og tricks, deler erfaringer og hjælper hinanden.

- Jeg spørger dem om alt fra ukrudtsdug og maskiner til oversvømmet jord, fortæller Neel, der vurderer, at hun trækker på netværkets erfaringer og viden hver uge.

- Omvendt har vi hjulpet andre med at vurdere deres materialer til kunderne. Vi har forskellige styrker og kompetencer, som vi udnytter.

Flere øko-hektarer til statistikken
Deltagerne i projektet har undervejs i forløbet fået oplæg om bl.a. værdiskabelse, markedskendskab og forretningsplaner, men projektleder Malene Kræfting fra Økologisk Landsforening, fremhæver mødet med ligesindede kolleger som det allervigtigste udbytte.

- Der er et stort behov for at mødes og dele viden og erfaringer med hinanden. Det gælder ikke mindst for mindre brug, hvor landbrugsproduktionen er en fritids- eller deltidsbeskæftigelse. Man kender ikke nødvendigvis hinanden, blot fordi man er økolog og bor i samme region, siger Malene Kræfting, der glæder sig over, at flere af grupperne har valgt at fortsætte med at mødes og støtte hinanden fagligt.

Projektet, der er fået tilskud af EU og Fødevareministeriet, har som en sidegevinst også givet flere økologiske hektar i statistikken.

- Det var ikke et kriterium for at deltage, at man var autoriseret økolog. Man skulle blot dyrke efter de økologiske principper, men flere har efterfølgende søgt autorisation, siger hun.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109