Nordjysk Fødevareoverskud vinder initiativpris
Hædret med 100.000 kroner - madspild bliver til en ressource i foreningens hænder
Bente Schjødt har skabt en forening, der prøver at fordele noget af al den gode mad, der ellers ville blive smidt ud hos grossister og supermarkeder, fordi det nærmer sig sidste salgsdato. Hun og en række frivillige indsamler den gode mad og fordeler den til væresteder og udsatte mennesker. De har på godt et år fået organiseret et system, der både gavner miljøet og mennesker.
For værestederne er maden et tiltrængt tilskud, så deres midler rækker til at kunne hjælpe flere mennesker, der er psykisk syge, hjemløse, ensomme mv. Varer, som de ikke aftager, fordeler Nordjysk Fødevareoverskud til private, der har svært ved at få pengene til at række. Det er både børnefamilier, flygtninge, hjemløse, kontanthjælpsmodtagere og studerende, der får gavn af råvarerne.
Sidste år indsamlede Nordjysk Fødevareoverskud 40 tons mad, men i år har foreningen i de første måneder allerede indsamlet over 25 tons. Det er primært grøntsager, brød, frugt og mejerivarer, de frivillige fordeler, men selv om det virker som store mængder fødevarer, der er blevet reddet, er der stadig et betydeligt madspild.