23948sdkhjf

Madaffald som svinefoder kan frigøre enorme mængder landbrugsjord

100 millioner tons fødevarer kan blive spist i stedet for at blive brændt
Hvis EU ophæver forbuddet mod brug af madaffald som svinefoder, kan 1,8 millioner hektar landbrugsjord, der nu bruges til svinefoderproduktion, frigøres til andre formål, skriver foodculture.dk.

I EU har det siden 2002 været forbudt at fodre svin med madaffald. Forbuddet var en reaktion på et stort udbrud af mund- og klovsyge i 2001 - et udbrud, der efter alt at dømme begyndte i en britisk svinebesætning, hvor en landmand havde fodret sine svin med rå madrester.

I Japan og Sydkorea valgte man en alternativ løsning i form af et velreguleret system, hvor madaffaldet varmebehandles, hvilket eliminerer alle former for smittekilder.

I EU kunne man med fordel følge i Japans og Sydkoreas fodspor, mener forsker ved Institut for Zoology på Cambridge Universitet Erasmus zu Ermgassen, der har ledet en undersøgelse om svineproduktion og landbrugsjord.

100 millioner tons

- Vi gennemgik 18 forskellige undersøgelser, hvor man sammenlignede madaffald og konventionelt svinefoder og så på de økonomiske og miljømæssige konsekvenser, der i begge tilfælde er fordelagtige. Hvis svineproducenter i EU fik tilladelse til at fodre med varmebehandlet madaffald, som man gør i Japan og Sydkorea, vil man kunne reducere brugen af landbrugsjord med næsten to millioner hektar, siger han ifølge foodculture.dk.

Det er jord, der bliver brugt til at dyrke korn og sojabønner til svinefoder, og det inkluderer en kvart million hektar af Sydamerikas biodiverse skove og savanner. Samtidigt vil det betyde, at omkring 100 millioner tons fødevarer, der hvert år bliver kasseret i EU-lande, vil havne i grisemaver i stedet for på forbrændingsanstalten, nævner forskeren.

Varmebehandlet fødevareaffald vil ifølge Erasmus zu Ermgassen koste omkring halvdelen af, hvad konventionelt foder koster.









Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078