23948sdkhjf

Mjødmand fra Lolland hædret i USA

Asger Øxenhave er pavestolt efter sølvmedalje ved det uofficielle mjød-VM
Hvis folk på Lolland synes, at den lokale biavler og mjødbrygger Asger Øxenhave i disse dage smiler påfaldende meget, så er der en god forklaring: Hans solbærmjød har netop vundet en sølvmedalje ved verdens største mjødsmagningskonkurrence, Mazer Cup i Colorado, USA.

- Jeg er pavestolt og meget ydmyg. Man håber selvfølgelig på en god placering, men at blive nummer to, det er fantastisk, siger Asger Øxenhave, der driver virksomheden Idaslettens Biavl og Microbryggeri.

Han har brygget mjød på hobbyplan i over 20 år, men blev først kommerciel brygger for et års tid siden. Og han har masser af honning at gøre det med, idet hans interesse for drikken med honning, vand og gær også har gjort ham til biavler.

- Jeg flyttede fra København til Lolland for seks år siden, og da honning er ret dyrt, begyndte jeg at lave det selv. Jeg så et opslag nede i Brugsen om én, der ville lære fra sig, hvordan man er biavler - og så købte jeg to bistader, som blev til fire og så til otte, og pludselig havde jeg 20. Nu er jeg jeg oppe på at have 200 spredt omkring på marker på Lolland og Falster, fortæller Asger Øxenhave.

Vandret i luften

Han har sagt sit job i København op for at hellige sig bier og mjød - og slipper dermed for adskillige timers kørsel om dagen. Dem er der også god brug for:

- At være erhvervsbiavler tager al din tid i sommermånederne. Fra maj til august ligger jeg vandret i luften med bierne, og i vintermånederne brygger jeg så mjød som en sindssyg. Det er et godt mix, siger den travle sølvmedaljevinder, hvis virksomhed - med hjælp fra konen -. også producerer 8-10 forskellige slags marmelader.

På mjødfronten er han oppe på at producere et par tusinde liter om året, dels ren mjød uden frugt og dels varianter med solbær, æble, hindbær, jordbær, ribs og hyldeblomst.

- Jeg skal også i gang med at lave en mjød med havtorn, selv om de er virkelig irriterende at plukke. Og så er jeg lige begyndt at brygge mjøl, altså en blanding mellem mjød og øl, fortæller Asger Øxenhave.

Med igen næste år

Det tager cirka halvanden måned at brygge mjøl, og processen er dermed langt hurtigere end med mjød, som tager mindst et halvt år og snildt kan løbe op i to-tre år.

I forbindelse med Mazer Cup i USA havde Idaslettens Microbryggeri sendt både en solbær-, en jordbær- og en æblemjød over til bedømmelse, men det var altså solbærvarianten, dommerne var helt vilde med. Også Malling Mjød og Mjødbryggeriet Petersen & Sønner deltog i konkurrencen blandt adskillige hundrede mjødvarianter fra hele verden.

- Og jeg er helt sikker på, at jeg er med igen næste år. Så går vi efter guldet, fastslår Asger Øxenhave.

Firmanavnet har han hentet i den nordiske mytologi. Idasletten er et sted uden for Valhalla, hvor de vikinger, der er døde i kamp, kommer hen.

- De slås hele dagen og drikker, spiser og fester om natten . De må ha' drukket en masse mjød der, så derfor har jeg valgt det navn, lyder forklaringen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078