23948sdkhjf

Nu må der stå MSC på Launis-rejer

Nordjysk rejeleverandør er ene om at pille rejer af ferske råvarer
Launis Fiskekonserves i Nordjylland har opnået MSC-certificering på fiskeriet af koldtvandsrejer i Skagerrak og Norskedybet.

Med certificeringen har det danske rejefiskeri bevist, at det lever op til Marine Stewardship Councils grundige standard for bæredygtigt fiskeri. og hos Launis lægger kvalitetschef Mikkel Knudsen ikke skjul på, at "vi er stolte".

Fiskeriet er en del af et fælles skandinavisk fiskeri i området, hvor den svenske del allerede er certificeret, mens de norske fiskere er godt på vej. De danske fiskere står for cirka 24 procent af den samlede fangst.

- Hver eneste dag sørger lokale kuttere for, at vi får ferske leverancer af koldtvandsrejer leveret til vores fabrik i Skagen. Her bliver rejerne straks kogt, pillet og lagt i lage – alt i én proces. Launis er den eneste producent i Danmark, som piller rejer af fersk råvare. Rejerne har dermed aldrig været frosset. Det gør hele forskellen – og skaber et unikt produkt fra Launis, siger Mikkel Knudsen.

Sorteret og kogt ombord

Koldtvandsrejerne lever på dybder mellem 20 og 1.300 meter, typisk på bløde, mudrede bunde i vande med temperaturer mellem 0 og 8 grader. De bliver op til otte år gamle og kan blive op til omkring 16 centimeter lange.

Efter fangsten bliver rejerne sorteret ombord. Dele af fangsten bliver kogt ombord og solgt på det svenske marked, mens den øvrige fangst landes til Launis´ fabrik i Skagen for yderligere forarbejdning.

Fiskeriet efter koldtvandsrejer foregår på dybder mellem 100 og 500 meter. Minimumsstørrelsen på netmaskerne er 35 millimeter, men størstedelen af fartøjerne benytter net med 40-45 millimeters netmasker for at undgå at fange meget små rejer.

Bifangst er reduceret betydeligt, da alle fartøjerne er udstyret med et sorteringsgitter, der sikrer at fisk over cirka 20 millimeter ikke kommer med i nettet.

Derudover har den uafhængige vurdering af fiskeriet vist, at der stort set ikke forekommer bifangst af truede eller beskyttede dyrearter.

- Der ligger et solidt arbejde bag certificeringen, og vi er glade for, at Launis Fiskekonserves sammen med fiskerne har opnået MSC-certificering af koldtvandsrejerne fra Skagerrak og Norskedybet. Det danske marked har et stort udvalg af bæredygtige fisk- og skaldyrsprodukter - lige nu har vi over 1.100 MSC-certificerede produkter i Danmark, fortæller Majken Møller, kommunikationschef hos MSC Danmark.



Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.066