23948sdkhjf

Vækstambitioner i bryghuset på Amager

Amager Bryghus drømmer om at bygge et nyt bryggeri og fordoble produktionen
For 12 år siden, i 2004, udgjorde specialøllene under én procent af danskernes ølforbrug. Ni år senere, i 2013, var specialøllenes markedsandel vokset til knap seks procent. Og i dag anslår flere branchekilder, at hver tiende solgte øl i Danmark er en specialøl.

Jo, danskerne har også fået smag for specialøl, og en hel fortælling er ved at blive bygget op om de over 100 mikrobryggerier, der nu findes i Danmark.

Ét af dem er Amager Bryghus, der blev etableret af to studiekammerater i 2007, og som i dag har fem ansatte og producerede 420.000 liter øl i 2015. Volumenmæssigt placerer det Amager Bryghus sådan cirka midt i feltet af danske mikrobryggerier, men salgsdirektør og medstifter Morten Valentin Lundsbak har appetit på meget mere.

Der er i bogstaveligste forstand ikke højt nok til loftet i de eksisterende lokaler, et tidligere bibellager, man lejer på Fuglebækvej på Amager.

- Vi købte det her anlæg for cirka fire år siden, og nu er vi ved at vokse ud af de fysiske rammer. Så målet for os er klart at flytte ind på egen matrikel og bygge et bryggeri op fra grunden. Det er klart, at det koster nogle penge, men det er det, vi arbejder hen imod inden for de næste par år, lyder det fra Morten Valentin Lundsbak.

Det er, viser bryghusets egne beregninger, nemlig ikke meget dyrere at bygge et bryggeri op fra grunden end at renovere et eksisterende.

LÆS det store bryggeritema i Food Supply Magazine - GRATIS adgang

Fortællingen må ikke gå tabt

Amager Bryghus råder pt. over 12 enkeltbrygstanke og et tilsvarende antal dobbeltbrygstanke. Det bliver til i gennemsnit 10 bryg om ugen, men Morten Valentin Lundsbak vil gerne op på det dobbelte.

- Vi kan ikke følge med efterspørgslen. Vi kunne godt leve af eksporten og sælge endnu mere, men vi holder noget tilbage til hjemmemarkedet. For det er jo det vigtigste, og det værner vi om. Så vi har nogle potentielle markeder, vi ikke er gået ind på, fordi vi er nødt til at koncentrere os om de eksisterende markeder, forklarer Morten Valentin Lundsbak.

Men i jagten på højere omsætning og større markedsandele ligger også risikoen for, at den vigtige fortælling om mikro­bryggeren og den håndbryggede bajer går tabt. Derfor er Morten Valentin Lundsbak meget bevidst om, at bryghuset endelig ikke må blive for stort. Han vil maksimalt femdoble produktionen i forhold til i dag – ikke mere.

- Jeg kan sagtens se det spændende i industriel brygning. Der er da noget fascinerende i den strømlinethed, der ligger i det. Så processen er spændende, men produktmæssigt er det ikke spændende. Jeg plejer at sige, at det at være mikrobrygger er den evige kamp mellem idealisten og kapitalisten.

Øl med lakridskonfekt

Det er eksempelvis idealisten, der påbyder Morten Valentin Lundsbak og hans kolleger at brygge en ny fadøl hver måned som et supplement til det faste repertoire af øl.

Det kan være en juleøl med grannåle. Eller en kaffe latte-stout med mælkesukker. Eller den Imperial Stout på 11 procent med lakridskonfekt, der pt. bliver brygget, og som ifølge bryggeren tegner meget lovende.

- Det er en sygdom. Øl går i blodet. Man kan ikke lade være. Vi er grundlæggende bare stadig drenge, der leger. Det er også derfor, vi har 25 varianter, siger Morten Valentin Lundsbak.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094