23948sdkhjf

Stigende kødpriser på trods af god høst

Udsigten til en stor kornhøst standser nu prisstigningerne på råvaremarkedet for de fleste fødevarer. Nogle varer, som korn, forventes endda at falde. Men sådan ser det ikke ud for de samlede fødevarepriser i de kommende måneder.
- Forbrugerne vil opleve at prisstigningerne er standset for varer som brød og mælkeprodukter. Til gengæld vil kødpriserne nu for alvor begynde at stige, siger seniorforsker Jens Hansen fra Fødevareøkonomisk Institut på Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

Det er godt nok mere end ét år siden at specielt korn og mælkepriserne satte kurs mod himlen. Men selv om omkostningerne er steget meget voldsomt for verdens kødproducerende landmænd, har priserne holdt sig på et lavt niveau, fordi udbuddet indtil nu har været højt. Nu falder udbuddet af svine- og oksekød kraftigt og det presser kødpriserne i vejret.

- Der er en betydelig forsinkelse når landmanden reducerer eller stopper sin produktion af dyr, påpeger Jens Hansen.

Mange landmænd verden over har kørt med underskud og har skåret produktionen ned eller lukket, men der går mere end et år før der for alvor bliver mindre kød på markedet. Så lang tid går der fra beslutningen træffes til de sidste smågrise er fedet op og slagtet.

- Det er nu vi skal til at mærke effekten på kødpriserne. Derfor vil forbrugerne paradoksalt nok opleve, at mens man i verden taler om at fødevarekrisen er på vej mod sin mulige afslutning, vil forbrugerpriserne stadig stige, siger Jens Hansen.

I Landbrugsraadet er cheføkonom Leif Nielsen på linje med Fødevareøkonomisk institut.

- Som forbruger må vi nøjes med at glæde os over, at vi i det sidste års tid har kunnet få kød til priser, der har ligget under producenternes produktionsomkostninger, siger Landbrugsraadets cheføkonom.

Kilde: Landbrugsrådet

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078