Børn drikker fedtfattig mælk
Fedtprocenten falder, når børnene bliver større – i hvert fald når det gælder den mælk, de drikker i skolen. Det viser ny optælling fra Mejeriernes Skolemælksordning.
Helt præcist drikker 67 pct. af eleverne i skolemælksordningen i år fedtfattig mælk i form af enten mini- og kærnemælk med 0,5 pct. fedt eller skummetmælk med 0,1 pct. fedt, viser tal fra Mejeriernes Skolemælksordning. Det er en stigning på otte procent-point på blot to år.
Til gengæld er sødmælken langsomt, men sikkert på vej ud. I løbet af ti år er dens andel af skolemælken faldet fra 15 pct. til omkring 4 pct.
De store sparer på fedtet
Tallene viser samtidig, at når børnene bliver større, falder fedtprocenten.
Frem mod juleferien drikker 65,2 pct. af eleverne i 0. klasse fedtfattig mælk, mens tallet er 68,1 pct. for 5. klasse. Den udvikling glæder Susan Rønholt Hansen, chefrådgiver i Mejeriforeningens afdeling for Mælk og Ernæring.
”Det er godt, at børnene vænner sig til at synes om den fedtfattige mælk, for man sparer meget fedtstof, når man vælger mager mælk,” siger hun.
17 grams forskel
Er den anbefalede halve liter mælkeprodukt om dagen en fedtfattig skummetmælk får man 17 gram mindre fedt, end hvis mælken er sød. Mængden af gode stoffer i mælken er til gengæld uændret.
”De børn, der drikker fedtfattig mælk, får lige så mange vitaminer og mineraler, som de, der drikker fx let- eller sødmælk. Fordelen ved den fedtfattige mælk er, at den giver plads til andre ting med fedt i,” siger Susan Rønholt Hansen.
Netop mælkens vitaminer og mineraler er grunden til, at børn har brug for mælk – og gerne den halve liter, som myndighederne anbefaler. Mælk er nemlig en god kilde til calcium, som er så vigtig for at få stærke knogler som voksen.
Kilde: Mejeriforeningen