23948sdkhjf

Fiskefabrikker: Lad os få en ny erhvervsuddannelse

Mange medarbejdere går på pension inden for en kort årrække
En erhvervsuddannelse målrettet fiskeriet er afgørende for, at fiskeindustrien i Nordjylland kan få kvalificeret arbejdskraft til produktionen i fremtiden, mener erhvervet selv.

Det er hovedkonklusionen i en analyse lavet af Erhvervshus Nord, Center for Arbejdsmarked i Frederikshavn Kommune og EUC Nord.

- Vi har et erhverv, som erkender, at der er nogle generationsmæssige udfordringer og en imageudfordring i fiskeindustrien. Alt efter, hvilken del af fiskeindustrien man er en del af, er der forskellige ønsker til en ny uddannelse, men der er stor enighed om, at behovet er der, siger Kurt Nielsen, konsulent i Center for Arbejdsmarked i Frederikshavn Kommune.

Der er i forbindelse med analysen foretaget 23 virksomhedsbesøg til nordjyske virksomheder i fiskeindustrien, og der er holdt to lokale workshops for virksomhederne med deltagelse af Dansk Industri (DI) og de faglige organisationer.

Analysen har vist, at gennemsnitsalderen i produktionen for de fleste af virksomhederne ligger på 40-50 år. En del af virksomhederne forudser derfor, at de i løbet af de næste 5-15 år får en stor udskiftningsprocent, da en del medarbejdere går på pension. Få unge søger ind i fiskeindustrien, og en modernisering af produktionen stiller nye krav til de ansatte i fiskeindustrien, hvilket giver et behov for en uddannelse målrettet fiskeriet.

Et vigtigt erhverv for Nordjylland

Fiskerierhvervet er et betydende erhverv i Nordjylland med store fiskerihavne som Skagen, Hanstholm, Hirtshals og Strandby, der alle er i top 8 over de største fiskerihavne i Danmark. Alene disse fire havne landede i 2015 fisk for en værdi af næsten 2,3 milliarder kroner.

Hos Fiskeindustriens Arbejdsgiverforening (FIA) under DI er man ikke i tvivl om, at en ny erhvervsuddannelse er den rigtige vej at gå for at sikre erhvervet i fremtiden. Uddannelsen skal være med til at højne niveauet i fiskeindustrien samt gøre det attraktivt for unge at satse på en karriere i fiskeindustrien.

- Der mangler en formaliseret erhvervsuddannelse, hvor man lærer om de forskellige facetter af fiskeindustrien lige fra bakteriologi, fiskerikendskab og hygiejne til styring af maskiner og truckcertifikat, siger Gert Nielsen, formand i FIA og administrerende direktør i Launis Fiskekonserves i Aalbæk.

En af de 23 virksomheder, der har svaret på spørgsmål i forbindelse med analysen, er Sæby Fiske-Industri, Virksomheden har godt 200 fuldtidsansatte med en gennemsnitsalder på op imod 50 år.

- Vi synes, det er en god ide, hvis man kan få lavet en rigtig uddannelse på fiskeri, ligesom man har det på andre erhvervsområder. Det kunne måske være med til at gøre det mere attraktivt for unge at gå ind i fiskeindustrien, hvis det var en konkret uddannelse og ikke bare en række AMU-kurser. Vi har ingen problemer med at skaffe ufaglært arbejdskraft, men med flere maskiner i processen får vi også et behov for mere fagudlært arbejdskraft, siger direktør Henrik Mikkelsen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11