23948sdkhjf

- Her skal man ikke hente mad i en BMW

Bente Schjødt har banket en stor succes op med overskudsmad til psykisk syge, fattige og hjemløse
- Vi fører ikke kontrol med, hvem der henter mad hos os - men hvis de kommer i en BMW eller en Mercedes, så bliver de bedt om at gå igen. Vi har haft nogle, hvor vi har sagt, at det kan simpelthen ikke passe, at de har brug for gratis mad.

60-årige Bente Schjødt er kvinden bag Nordjysk Fødevareoverskud, og hun er et venligt, men bestemt menneske.

Rigtig mange nordjyder har stort set kun set hende fra den venlige side. Tre dage om ugen deler hun overskudsmad ud til organisationer, væresteder og privatpersoner, som kan komme og hente varerne på et lager i det østlige Aalborg, og en enkelt dag om ugen foregår uddelingen i Hjørring. I alt har Nordjysk Fødevareoverskud, som kørte sin første tur i februar sidste år, netop rundet 100.000 kilo fødevarer alene i år.

Selv om hun har samlet en flok på 40-50 frivillige hjælpere, lægger Bente Schjødt ikke skjul på, at hendes egen indsats er noget, der trækker tænder ud.

- Jeg starter klokken 6 om morgenen hver dag og arbejder så 10-12 timer. Jeg glæder mig til, at vi er så mange, at jeg kan holde fri en dag om ugen, siger hun med henvisning til, at det ikke kun handler om at hente overskudsmaden hos butikker og grossister og så dele den ud til modtagerne. Der er også en hulens masse administration, som hun typisk bruger weekenderne på at tage sig af.

- Godt nok har vi fået nogle projektpenge fra Miljøstyrelsen, som blandt andet dækker noget løn til mig, men de penge holder jo ikke evigt. Så jeg søger hele tiden om støtte fra fonde - lige nu mangler vi virkelig noget kølekapacitet på lageret, og vil vil også gerne have en kølebil, nævner den nordjyske ildsjæl.

Alt bliver registreret

Da Food Supply besøger lageret i Aalborg, har Bente Schjødt og en håndfuld hjælpere voldsomt travlt med at gøre klar til dagens rykind af folk, der vil hente gratis mad. Læssevis af squash, bananer, hotdogbrød, jordbær, hindbærsnitter, donuts, rugbrød, remoulade, gulerødder og meget andet bliver minutiøst talt op og registreret.

- Vi har masser af yoghurt.
- Vi laver lige en kasse med blandet frugt.
- Hold op, de er flotte - hvorfor har vi fået dem?, lyder nogle af de mange meldinger, der flyver gennem luften.

Kort efter begynder det at myldre ind med folk fra organisationer, som denne dag har adgang før de private.

- Organisationerne tager ikke mere, end de skal bruge - de har det i sig. Det er nogle gange lidt anderledes med privatpersoner. Dér kan vi godt finde på at spørge om, hvor mange de er i husstanden, og om der er børn. Hvis det er en børnefamilie, sørger vi gerne for, at de får jordbær, nævner Bente Schjødt.

Blandt fødevarerne denne dag er der et parti hindbærsnitter med en mindst holdbar til-dato, som netop er overskredet. Det er fuldstændig ligegyldigt, konstaterer overskudschefen:

- Der er ikke noget, der hedder sidste salgsdato hos os. Kun hvis der står sidste anvendelsesdato, bruger vi det ikke. Står der "Bedst før" eller "Mindst holdbar til", så må forbrugerne selv vurdere - vi kigger bare på, om det er råddent, siger Bente Schjødt, som ikke mindst er glad for tanken om, at det er godt for miljøet, når spiselige madvarer ikke bare bliver smidt ud.

- Nordjysk Fødevareoverskud er selvfølgelig også et socialt projekt, men for mig er det først og fremmest et miljøprojekt, nævner hun.

Flov mand er ikke set igen

Hvad det sociale angår, så husker hun særligt en enkelt episode, hvor en mand dukkede op for at hente overskudsmad - og hvor det hurtigt stod klart, at han nok ikke lige var en af dem, der har et reelt behov.

- En af de frivillige, der hjalp til her den dag, har et job - og manden var en af hendes kollegaer, så han var altså også i arbejde. Han havde ikke lige regnet med at møde en kollega herude - og han kom ikke mere, fortæller Bente Schjødt.

Køerne på lageret kan under alle omstændigheder godt blive lidt lange, når Nordjysk Fødevareoverskud slår døren op til afhentning, men sådan er det bare:

- Man må ha' lidt tålmodighed, når man skal ha' gratis mad, fastslår Bente Schjødt.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141