Om et år skal der være styr på madsvindel
Den udbredte og anerkendte fødevarestandard FSSC 22000 er nu kommet med krav til forebyggelse af såkaldt "bevidst produktforurening" – også kendt som fødevaresvindel.
Det er krav, der skal være implementeret senest 1. januar 2018.
- Kravene omfatter, at virksomhederne skal have procedurer for at gennemføre systematisk analyse af sårbarheden overfor at blive udsat for fødevaresvindel. De skal også tage passende forebyggende initiativer til at beskytte forbrugernes sikkerhed, konstaterer Lars Krusell fra Teknologisk Instituts center for fødevareteknologi.
De nye krav kan ses her:
FSSC 22000
Certificerede virksomheder har således 2017 til at blive klar til auditering mod den nye version 4 af den internationale standard for ledelsessystem for fødevaresikkerhed.
GFSI (Global Food Safety Initiative), der sætter de overordnede rammer til standarderne i fødevarebranchen, har bebudet, at organisationen vil hæve sin gældende anbefaling om sårbarhedsanalyse til et krav.
- Nu hvor de tre mest udbredte af de GFSI-anerkendte standarder, IFS, BRC og senest altså FSSC 22000, alle har etableret krav om sårbarhedsanalyse og styring af risikoen for at være udsat for svindel, kommer kravet fra GFSI nok meget snart, vurderer Lars Krusell.
Kurser klæder virksomheder på
Teknologisk Institut afviklede i efteråret de første i en række kurser i sårbarhedsanalyse - metoden til at undgå fødevaresvindel - med Lars Krusell som kursusleder.
- Deltagerne har været ret tilfredse med kurserne. De er især glade for få et konkret værktøj med hjem, så de kan gå i gang med sårbarhedsanalysen.
- I løbet af kurset opnås en fortrolighed med værktøjet – man får forklaret tankegangene bag, får gode eksempler og orientering i de forskellige dele og i, hvordan sårbarhederne bringes i styring i virksomhedens kontrolplan. På den måde viser værktøjet sig ganske fleksibelt og muligt at gå til og fra i en travl hverdag, siger han.
Blandt kursusdeltagerne i efteråret var Samuel Bent Lind Nielsen, der er kvalitetschef hos Ekko Fisk:
- Lars er en meget dygtig underviser, og specielt det med at få det til at relatere til netop din virksomhed og arbejdsopgaver er godt, siger kvalitetschefen.
Der er planlagt kurser i både Aarhus og Taastrup i 2017.
Info kan findes her: Fødevaresvindel
- Vi regner med, at kurserne fortsætter også efter 2017 - og vi lægger flere ind, hvis vi bliver løbet over ende af tilmeldinger, lover Lars Krusell.