23948sdkhjf

Ny forskning skal forhindre madspild

Innovationsfonden skyder 23 millioner kroner i oste- og vinprojekt

Flere hundrede millioner kroner er på spil, og fødevarer går tabt, når oste slår revner, og fejlslagen vin kasseres eller må sælges billigt.

Det skal ny, målrettet forskning i de mikroorganismer, der bruges til at fremstille ost og vin, nu forsøge at rette op på, skriver Innivationsfonden i en pressemeddelelse.

Fonden har skudt 23 millioner kroner i et fire-årigt projekt, der skal hjælpe fødevarekoncernen Chr. Hansen med at udnytte mikroorganismernes egenskaber til at raffinere virksomhedens såkaldte starterkulturer.

Forskningen skal både forbedre fremstillingsprocessen og sikre bedre smag.

Levende produkter
Ost og vin kan karakteriseres som ”levende” produkter, idet mælk og druemost tilsættes gode bakterier, starterkulturer, som omdanner de naturligt forekommende mikroorganismer til ost eller vin.

Men mange ting kan komplicere produktionen. Regner det eksempelvis meget under vinhøsten, bliver mosten fyldt med skimmelsvampe og eddikesyrebakterier, der kan ødelægge vinen. Ligeledes kan mejerierne opleve, at de ”forkerte” mikroorganismer får osten til at revne elle udvikle forkert smag.

Millionbevillingen kommer ifølge Innovationsfonden både producenter og slutforbrugeren til gode, når den i forvejen gode ost eller vin bliver endnu bedre.

- Tilmed vil de nye produkter bidrage til at reducere madspild, da mejerier og vinbønder vil kassere færre produkter undervejs, samt undgå at skulle sælge varer til nedsat pris, konstaterer fonden.

Chr. Hansen forventer en øget omsætning over de næste fem år som resultat af forskningsprojektet, som ligeledes vil skabe en helt ny teknologisk platform og bidrage med 20-30 nye arbejdspladser, anslår Innovationsfonden.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.059