23948sdkhjf

Fremtidens fødevarer: Robotter skal producere melorme

Nøglen til fremtidens produktion af fødevarer, især protein, kan meget vel bestå af melorme. Et nyt dansk-hollandsk samarbejde er lige nu ved at udvikle automatiserede metoder, der kan lette de nuværende tunge og omkostningsrige arbejdsgange i produktionen af melorme.

Målet er at kunne masseproducere melorme til brug i fødevareindustrien, siger Jens Fynbo, der er sektionsleder af Robotteknologi på Teknologisk Institut.

- Måden vi producerer protein på i dag er ressourcetung, omkostningstung og har relativt lang produktionstid, inden det rammer forbrugeren. Og kombineret med det stigende befolkningstal, der kommer fremover, er det nødvendigt at producere langt mere protein på en omkostnings- og ressourceøkonomisk måde. Derfor er der brug for store mængder fødevarer, der kan masseproduceres billigt og effektivt. Her er melorme et kvalificeret bud, siger Jens Fynbo.

Orme i kasser
Produktionen af melorme foregår i dag i store plastikbakker, der står stablet ovenpå hinanden som i et reolsystem på hjul. I hver bakkes lægges der en bund af foder og ovenpå en klump af larveæg, der langsomt begynder at klække.

I løbet af 30 dage vokser ormene til en størrelse af 10-15 millimeter og kan derefter ”høstes” og bruges som foder eller som protein til at berige fødevarer til mennesker. 

Undervejs i de 30 dage trækker medarbejderne jævnligt bakkerne ud og kigger efter, om larverne har hvad de skal bruge af foder og vand. I en produktion med tusindvis af bakker bliver det en noget løntung og tidskrævende opgave at trække bakkerne ud og hælde foder på, og det er der, en automatiseret løsning med eksempelvis robotter kan komme til at gøre en forskel, siger Jens Fynbo.

Håndteringen automatiseres
Robotterne skal med andre ord automatisere håndteringen af ormene, mens de vokser. Men også når ormene er klar til at blive lavet til foder, skal robotterne spille en rolle.

Transporten af bakkerne sker i dag manuelt fra reolsystemet, hvor en medarbejder tager kassen ud og hælder larverne i en sorteringsmaskine, der derefter adskiller orme fra diverse affaldsprodukter, siger Jens Fynbo.

Fremover skal transporten fra reol til sortering også automatiseres, systemet skal tage bakkerne ud og sender dem til sortering, når ormene er udvoksede.

- Produktionen foregår i en cyklus, hvor vi hver dag høster en bakke og starter en ny op. Det vil sige, at vi hver dag transporterer 1/30 del af produktionen manuelt til høstning, hvilket i en stor produktion vil op til rigtig mange bakker. Fremover vil et automatiseret anlæg sikre en billigere og mere effektiv produktion, siger Jens Fynbo.

Projektet forventes afsluttet med udgangen af juli 2017.

Fakta: Melorme som mad

  • Melormes sammensætning af protein og fedtsyrer gør den til et godt tilskud i kosten.
  • Melorme kræver relativt lidt foder, der gør dem billige i drift.
  • Melorme tager 30 dage fra æg til færdig larve. Det er hurtigt i forhold til de dyr, fødevareindustrien producerer i dag.
  • Ormene kan produceres på et relativt lille areal. Det gør, at man kan høste store mængder af dyr på få kvadratmeter.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093