23948sdkhjf

Flydende valle skal laves til energidrik og tyggegummi

Det er p.t. for dyrt og besværligt for små mejerier at tjene penge på valle

Enhver fitness-afficionado med respekt for sig selv kender til proteindrikke baseret på mælkeprotein fra vallepulver. Ligesom vallepulver også anvendes som kosttilskud og som tilsætningsstof i et væld af industrielle produkter.

Valle, et biprodukt fra osteproduktion, har mange anvendelsesmuligheder, men opkoncentrering af den flydende valle til eksempelvis mælkeprotein er en dyr og kompliceret proces, som de færreste små mejerier har råd til. Selvom det åbner nye forretningsmuligheder.

Som det er i dag, sælger de små mejerier derfor den overskydende valle til enten landmændene som grisefoder eller til Arla, som netop råder over et opkoncentreringsanlæg og derfor kan forædle vallen selv. Men det er så som så med indtjeningen for de små mejerier, da de selv afholder transportudgifterne.

Derfor har Teknologisk Institut for Miljøstyrelsen arbejdet på at finde alternative anvendelser for den flydende valle, så de mindre mejerier kan springe tørreprocessen over og optimere deres indtjening - qua færre procestrin og færre transportomkostninger.

- Vores udgangspunkt har været at undersøge, om man i stedet kunne bruge den flydende valle. Især hos de mejerier, der fremstiller gule oste, er der et potentiale for bedre udnyttelse af vallen, men det skal puljes, for at det giver mening, siger projektleder og konsulent på Teknologisk Institut Maria Barmar Larsen.

Helt konkret har Teknologisk Institut undersøgt to anvendelsesområder: Ét hvor den flydende valle anvendes direkte til fitnessdrikke og et andet, hvor vallen bruges som indkapslingsmateriale i tyggegummi.

Fin smag
De fitnessdrikke, der kan købes på markedet i dag, er ifølge Maria Barmar Larsen ganske dyre at producere, da de netop forudsætter brugen af tørret valle. Derfor har man arbejdet med at oprense små mængder flydende valle via membranfiltrering, som herefter er blevet sendt til Litauen, hvor konsulentvirksomheden MyDrink har tilsat forskellige smage.

- Vores efterfølgende smagstest viste, at produkterne rent smagsmæssigt er på højde med de kommercielle drikke fremstillet på vallepulver, siger Maria Barmar Larsen, som tilføjer, at den primære udfordring er den flydende valles begrænsede holdbarhed - det stiller krav til logistikken.

I det andet forsøg har Teknologisk Institut arbejdet på at bruge flydende valle til indkapsling af eksempelvis smagsstoffer i tyggegummi. I dag anvender man ofte maltodextrin, men indtil videre tegner brugen af flydende valle lovende, lyder det fra Maria Barmar Larsen, som tilføjer, at der også er lavet lignende forsøg med tørret valle.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.188