Mere antibiotikaresistens i bakterier fra importeret fjerkrækød
Bakterier i importeret fjerkrækød er væsentlig mere resistente over for antibiotika end tilsvarende bakterier i dansk produceret fjerkrækød, viser tal fra årets DANMAP-rapport for 2008.
I 2008 er der for en række antibiotika 3-11 gange mere resistens i bakterier fra det udenlandske kyllingekød end i det tilsvarende danske kød.
Importeret kalkunkød indeholder den højeste forekomst af resistens - 2-38 gange mere end i importeret kyllingekød. Alle testede salmonellaprøver fra importeret kalkunkød i 2008 er resistente over for antibiotikatyperne tetracykliner og sulfonamider foruden flere andre antibiotika. Der blev ikke taget prøver fra dansk kalkun, da der stort set ikke bliver slagtet kalkuner i Danmark.
Resistens over for kritisk vigtige antibiotika
Bakterierne i det importerede fjerkrækød er også mere resistente over for flere af de typer antibiotika, som WHO vurderer er kritisk vigtige til at behandle mennesker.
Der er for eksempel resistens i salmonella over for antibiotika af typen cefalosporiner i 4,2% af det importerede kyllingekød og i 6,9% af kalkunkødet. Der er også højere resistens over for fluorkinoloner i importeret kalkunkød end i alle andre kødtyper. Op mod en tredjedel af salmonellaprøverne fra importeret kalkunkød er resistente over for den type antibiotika. Der blev kun fundet salmonella i én prøve fra dansk kyllingekød.
For at imødegå resistensproblemet udfører Fødevarestyrelsen blandt andet stikprøvekontrol af både dansk og importeret kød, den såkaldte case-by-case kontrol. Derved bliver en del af de farligste partier såvel fjerkrækød som okse- og svinekød fjernet fra markedet. I 2008 blev 63 partier importeret fjerkrækød og 2 partier dansk fjerkrækød trukket tilbage fra markedet.
Høj resistens i rejserelaterede infektioner
Ligesom bakterier i udenlandsk kød er mere resistente end bakterier i meget dansk produceret kød, er forekomsten af resistens ligeledes højere i de kampylobacter- og salmonellainfektioner, patienter har fået på en rejse i udlandet end for infektioner pådraget i Danmark. For de fleste antibiotika er resistensforekomsten mere end dobbelt så høj hos bakterierne fra de rejserelaterede tilfælde.
- Danske forbrugere bliver i stigende grad udsat for resistente bakterier, fordi vi rejser mere, og fordi der bliver importeret flere kødprodukter fra udlandet. Med stigende import og rejseaktivitet er antibiotikaresistente bakterier i fødevarer blevet et problem, der kalder på internationale løsninger, siger seniorforsker Yvonne Agersø fra DTU Fødevareinstituttet.
Kilde: DTU Fødevareinstituttet