300 landmænd krævede svar om Aarhusegnens Andel
Kriseramt foderstoffirma havde indbudt til oplysningsmøde i Hinnerup.
Sådan sagde direktør Finn V. Nielsen, Aarhusegnens Andel, ved et velbesøgt møde i landbocentret i Hinnerup onsdag aften, skriver Randers Amtsavis.
Århus-Hadsten og Kronjysk landboforeninger havde indbudt alle interesserede landmænd til et møde om konsekvenserne af det østjyske foderstoffirmas betalingsstandsning.
Ikke pladser nok
Det var det første offentlige møde om sagen, siden betalingsstandsningen blev anmeldt. Godt 300 landmænd tog imod opfordringen, og tilslutningen var så overvældende, at mange måtte stå op og overvære mødet.
Da Finn V. Nielsen blev en del af direktionen i januar 2010, fandt han efter kort tid ud af, at et forventet underskud på 70 mio. kr. oparbejdet i 2009 slet ikke holdt stik.
Der var snarere udsigt til det dobbelte. Som det ser ud nu, tyder alle opgørelser på et underskud på ca. 230 mio. kr. for 2009.
Et underskud af en størrelse, der betyder, at Aarhusegnen ikke kan klare sig selv og derfor har fundet en mulig løsning i form af en fusion med DLG og Danish Agro.
En løsning, der fortsat afventer konkurrencemyndighedernes stillingtagen.
Uhyggeligt scenarie
Vender myndighederne tommelfingeren nedad, er der for alvor udsigt til ballade blandt landmændene, fordi det vil betyde, at alle tilgodehavender hos Aarhusegnen – for eksempel i form af oplagt korn – vil være tabt.
Det er det værst tænkelige scenarie for landmændene, og det skinnede igennem i mange af de bekymrede spørgsmål under den efterfølgende debat på mødet onsdag aften.
Jurist Chr. Jul Madsen fra Kromann-Reumert, der fører tilsyn med Aarhusegnen under betalingsstandsningen, slog fast, at alle tilgodehavender i form af indskudte beløb og oplagt korn frem til 1. februar er fastfrosset.
Det har den uheldige konsekvens, at landmændene ikke kan få tilgodehavender ud af selskabet, men omvendt er nødt til at betale for leverancer af gødning og foderstoffer til samme priser som før betalingsstandsningen.
Desuden må Aarhusegnen opkræve fuld betaling for foderblandinger, selv om det er baseret på en landmands egen oplagte korn.
Virksomhed i kaos
Finn V. Nielsen lagde ikke skjul på, at det var en virksomhed i kaos, han kom til i januar.
- Manglende økonomisk overblik og manglende risikostyring, lød hans diagnose af årsagerne til kollapset, skriver Randers Amtsavis.
Værdien af råvarer og lagerbeholdning har haft store udsving, og det har man ikke været gode nok til at tage højde for, lød det fra Finn V. Nielsen, der også satte spørgsmålstegn ved den valgte strategi i selskabet.
- Strategien med at være det tredje alternativ og være selvstændig uden for indkøbssamarbejde med andre – det har vist sig at være en opgave, der kan betegnes som umulig, sagde Finn V. Nielsen, der også i pausen måtte stå på mål for landmændenes kritiske spørgsmål.