23948sdkhjf

Dacofi presser penge ud af affald

Filter kan hæve værdien af bryggeriernes affaldsprodukter med op til faktor 60.

Få øre per kilo. Så meget får danske bryggerier typisk for et kilo mask - restproduktet fra ølproduktion.

Masken bliver typisk brugt til billigt svinefoder, og det bliver til mange ton mask, der skal køres væk hver dag på de danske bryggerier.

Men på DTU Bryghus i Lyngby har de fået en god ide og udviklet en ny type kompaktfilter, der kan adskille masken via filtrering med samtidig presning i en væske- og en tørstofdel.

Kompaktfilteret består af fire valser, to gummivalser og to filtervalser. Efterfølgende bliver tørstofdelen sluttørret eller syrnet, mens væsken bliver syrnet eller pasteuriseret - det giver en længere holdbarhed.

Den hurtige proces giver masken en betydelig værdiforøgelse, så de separerede fraktioner af masken kan afsættes for fem kroner kiloet.

- På DTU Bryghus har vi arbejdet med at udvikle metoder til en mere energineutral ølproduktion. At genanvende og forædle restprodukterne er en måde at skabe mere værdi igennem bæredygtighed, siger Preben Bøje Hansen.

Han er en af de fire partnere i Dacofi, et spin-out-firma, der udvikler og sælger kompaktfilteret. Han er også levnedsmiddeltekniker på DTU Bryghus, hvor filteret er udviklet.

Kompaktfilteret er udviklet til at udvinde næringsstoffer fra restprodukter i ølproduktion, men kan i princippet bruges til udvinding af alle mulige fødevaretyper. I Sverige bruges Dacofis teknologi til at presse pulp, et restprodukt fra kartoffelmelsproduktion. I stedet for svinefoder, kan den tørrede mask bruges til eksempelvis brød, eller som proteinstof i berigede fødevarer.

Skal åbne bryggeriernes øjne
Lige nu er hardware-delen klar til salg. Næste skridt er at få bryggerierne til at få øjnene op for, at restprodukterne ikke kun er affald der skal køres væk.

- For bryggerierne er masken en underordnet bulk-vare, der skal afsættes med det samme, og prisen er ikke så afgørende. Det, bryggerierne frygter mest, er nedetid, hvis masken ikke bliver afhentet i tide, siger Adam Hillestrøm, direktør og partner i Dacofi.

Direktøren har mange års erfaring inden for forretningsudvikling af teknologi fra universiteter, og han er sikker på, at der er et marked for udvinding af næringsstoffer fra blandt andet ølproduktion.

- Der er stor efterspørgsel på planteprotein, og faktisk kan 10 procent af verdensmarkedet dækkes, hvis alle de europæiske bryggerier formåede at udvide planteproteinet fra masken. Så der er et stort potentiale, siger Adam Hillestrøm.

Kompaktfilteret er skalerbart, så det kan bruges uanset, om det er til et lille bryggeri, eller skal have udvundet op til 30 kubikmeter i timen.

- Vi arbejder med at gøre processen fuldautomatisk, og vi har god kontakt med flere bryggerier, både store og små, siger Preben Bøje Hansen.

Han er den tekniske ekspert i Dacofi, og er konstant i gang med at forbedre filtreret til nye typer råvarer. Adam Hillestrøm arbejder derimod intensivt på at sikre sig yderligere kapital til få kompaktfilteret ud på verdensmarkedet, blandt ved at få fremstillet en mobildemo og få valideret værdikæden.

- Vi er fortrøstningsfulde, og vi begynder at få uopfordrede henvendelser fra rundt om i verden. Men udfordringen er, at det i dag er markant sværere at få finansiering til hardware-produktion end til software og service, siger Adam Hillestrøm.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079