Innovation skal skabe mere næringsrig tang
Et innovationskonsortium bestående af flere forskningsinstitutioner og virksomheder skal udvikle tang med et højere indhold af antioxidanter, proteiner og andre værdifulde stoffer.
Under overskriften ”Naturlige ingredienser og Grøn Energi - med bæredygtige oprensningsteknologier” vil innovationskonsortiet udvikle og demonstrere en ny teknologi, der både kan udvinde værdifulde naturlige ingredienser af restprodukter og sikre, at de endelige restprodukter kan anvendes til produktion af grøn energi.
Restprodukter anvendes i energiproduktion
Tang er en ressource, der er meget anderledes end landplanter og bl.a indeholder helt andre interessante højværdistoffer. Tang udnyttes allerede til værdifulde ingredienser som geléringsstofferne carrageenan, agar og alginat. Men mange andre og nye stoffer kan udvindes fra tang, og det er hér forskere fra DMU bidrager til konsortiet.
På AlgeCenter Danmark’s dyrkningsanlæg i Grenaa Havn skal konsortiet optimere makroalgernes produktion af værdifulde stoffer ved hjælp af lys og tilførsel af næringsstoffer i de optimale mængder og sammensætning. Den ny teknologi gør brug af en ny type membraner baseret på aquaporiner – de samme proteiner som er ansvarlige for vandtransporten i biologiske celler. Disse membraner kombineres med en ny oprensningsteknologi, der i stor målestok kan frasortere de værdifulde indholdsstoffer fra restprodukterne.
Det bliver ligeledes en opgave at vurdere potentialet for bedre udnyttelse af restprodukter fra tangproduktionen. Efter udvindingen af antioxidanter og farvestoffer skal algeresterne således udnytte i energiproduktion.
Innovationskonsortiet, som arbejder med "Naturlige ingredienser og Grøn Energi - med bæredygtige oprensningsteknologier", er et af 7 innovationskonsortier, der skal forbedre de danske virksomheders innovation og udbytte heraf.