Thise er vild med teknologi
Alene antallet af it-medarbejdere er mangedoblet på 10 år
Godt nok foretrak han og hans mejerikolleger i mange år selv at gå og dreje på hanerne, men med mejeriets vækst de senere år har det været nødvendigt at spække produktionen med it og produktionsteknologi.
Andelsmejeriet fra Thise nord for Skive er i dag et milliardforetagende, der producerer cirka 10 procent af al friskmælk i Danmark og har over 200 forskellige produkter.
- Med den kompleksitet, vi har fået gennem årene, er automation den eneste vej til fuld dokumentation og sporbarhed. Vi har ”pumpet” virkelig meget it og produktionsplanlægning ind i det her mejeri, hvilket også er nødvendigt for at kunne håndtere en stadig mere kompleks produktion, lyder det fra Poul Pedersen.
Teknologisk tigerspring
Det helt store automationsryk blev taget i perioden 2006-2009, hvor mejeriet udvidede for i omegnen af en kvart milliard kroner. Her blev der indkøbt procesautomationsudstyr og samtidig investeret mange penge i it til at lette produktionsplanlægningen og ikke mindst sporbarheden.
- Vi indvejer over 300.000 liter økologisk mælk i døgnet. Og det skal vi gøre på en fleksibel måde. Samtidig er sporbarhed afgørende. Når vi siger, at der er jerseymælk i en karton, skal vi også kunne dokumentere det, forklarer Poul Pedersen.
Det teknologiske tigerspring har også sat sit præg på medarbejderstaben. Hvor mejeriet for 10 år siden ifølge Poul Pedersen måske havde én it-medarbejder, er der i dag seks-syv stykker. Hertil kommer et mindre regiment af mejeriets egne smede og elektrikere samt eksterne montører.
De er alle med til at sørge for, at en stor del af mejeriets produktion – med vigtige undtagelser såsom osteriet – i dag er tæt på fuldautomatiseret.
- Vi har ikke noget mål om at være et fuldautomatisk mejeri uden mennesker. Men det går i retning af øget automation, også med den størrelse, vi efterhånden har, siger direktøren.