23948sdkhjf

Marel fortsætter væksten i Danmark

Den islandske producent af procesudstyr til fødevareindustrien er midt i en ambitiøs vækststrategi, der sigter mod mere end en fordobling af omsætningen i 2026.

I Danmark har Marel aktiviteter i Århus, Støvring og Holbæk, samt et demo-center i Kastrup, og beskæftiger i alt 640 medarbejdere. I Århus er der primært fokus på udvikling og fremstilling af skære-, veje- og pakkeudstyr, i Støvring udvikler og producerer man udstyr til lakse- og kødindustrien, mens den primære aktivitet i Holbæk vedrører bedøvelsesanlæg til slagtesvin.

Og begge selskaber bød godt ind til koncernvæksten i 2019.

- I begge selskaber kom vi ud af 2019 med rekordomsætning, konstaterer økonomichef i Marel Danmark, Morten Munk.

Konsolidering og øgede markedsandele

Hos Marel A/S i Århus steg omsætningen med 8 pct. til 727,0 mio. kr., mens man i Marel Salmon i Støvring lagde 6 pct. på toplinjen, og dermed nåede en omsætning på 460,0 mio. kr.

- Generelt er der jo en indbygget vækst i fødevarebranchen i og med, at befolkningstallet hele tiden stiger, så på den måde er det ikke en dårlig branche at være i. Og så har 2019 været præget af, at vi har set en  konsolidering i markedet. Men der har også være rigtig mange nye, store projekter - altså det vi kalder green field-projekter, hvor man bygger nye fabrikker fra bunden. De store spillere har udvidet deres markedsandele, og der har vi også en naturlig plads qua vores størrelse, forklarer Morten Munk.

Spinder guld på lakseudstyr

I Støvring kunne man oven i omsætningsvæksten bryste sig af en fremgang i overskuddet før skat på hele 68 pct. til 65,6 mio. kr.

- I Marel Salmon, der har vi generelt to produktområder; et der rammer mod lakseindustrien. og et der ligger i videreforarbejdning i kødindustrien, det vi kalder ”Meat Preparation”. Meat Preperation er et marked, hvor der er stor konkurrence, og hvor der er meget generiske produkter. Så en af årsagerne til det gode resultat i Salmon er, at omsætningsandelen har været større på laksedelen, end den har på køddelen. Det har presset vores dækningsbidrag pænt i vejret, at vi har set lidt et skifte i fordelingen mellem de to markedssegmenter, forklarer Morten Munk.

ERP-implementering koster på bundlinjen

I Århus-selskabet måtte man til gengæld æde en nedgang i overskuddet før skat på godt 61 pct., og dermed endte man med et plus på 44,5 mio. kr. Tilbagegangen har dog en forklaring.

- Vi er på globalt plan i gang med et stort ensretningsprojekt primært i forhold til valg af ERP-løsning, og alle tilknyttede applikationer.  1. april 2019 gik vi i Århus live med en SAP-løsning, og det har været et meget stort projekt og også et meget dyrt projekt at komme igennem, og det afspejler sig også markant i vores kapacitetsomkostninger. Der er brugt rigtig mange ressourcer på at skabe en vellykket implementering, og det lykkedes heldigvis også, lyder det fra Morten Munk.

Ikke ramt af coronakrisen

2020 begyndte også i det vanlige vækstspor, og end ikke coronakrisen har kunnet sætte en stopper for udviklingen. Indtil videre kan den bedst betegnes som et forstyrrende element i Marels danske selskaber.

- Det vil nok være forkert at sige, at vi ikke kan mærke det, men vi er ikke ramt af det. Rent talmæssigt er første halvdel af 2020 også med pæne tal for omsætningen. I Salmon er vi rent faktisk lidt foran, mens vi i Århus er vi en lille smule bagefter. Totalt set har det været et flot første halvår, siger Morten Munk.

Krisen har dog også udfordret Marel på den måde, man har været vant til at gøre tingene på.

- Hvis vi kigger på vores markeder, har vi selvfølgelig haft lidt udfordringer med at få vores servicefolk ud og servicere rundt omkring i verden. Men da fødevareindustrien er en industri, der har bevågenhed, så har det kunnet lade sig gøre at komme til USA og andre steder og lave installationer. Vi har heller ikke haft behov for at taget nogen hjælpepakker i brug, og vi har ikke været i en situation, hvor vi har hjemsendt folk. Så på den måde har det været et positivt halvår, når man kigger på, hvordan andre har været ramt af det, fortæller Morten Munk.

Han regner dog ikke med, at Marel kommer til at gå helt fri af krisen rent økonomisk.

- Jeg tror da på, at vi kommer til at se en lille nedgang i omsætningen og formentlig også i resultatet. Det vil sætte et aftryk, men vi forventer fortsat pæne positive resultater, konkluderer han.

Marel A/S
mio. euro 2019 2018
Nettoomsætning 97,6 90,5
Resultat af primær drift 4,8 8,0
Resultat før skat 6,0 15,2
Årets resultat 5,0 13,7
Balancesum 96,5 89,2
Egenkapital 22,6 25,7
Antal ansatte 285 275
Regnskabsåret blev afsluttet den 31. december 2019
Marel Salmon A/S
mio. kr. 2019 2018
Nettoomsætning 460,0 434,6
Resultat af primær drift 68,2 42,5
Resultat før skat 65,6 39,0
Årets resultat 51,1 30,1
Balancesum 367,7 330,7
Egenkapital 133,5 92,4
Antal ansatte
Regnskabsåret blev afsluttet den 31. december 2019
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08