Klumme: Nye desinfektionsmuligheder for fødevarer
FORCE Technology har udviklet en ny desinfektionsmetode, kaldet SonoSteam, der i løbet af kort tid kan fjerne mikroorganismer i forbindelse med fødevareproduktion.
I den ordinære rengøringsprocedure vil rengøringsmidlet fjerne det organiske materiale, mens desinfektionstrinnet vil reducere antallet af mikroorganismer, der er tilbage efter rengøringen. En desinfektion medfører ikke et total drab af mikroorganismer, men en reduktion af mikroorganismer til et acceptabelt niveau for processen.
Der er stor forskel på et visuelt rent udstyr og et tilstrækkelig mikrobiologisk rent udstyr: Anvendelse af desinfektionstrinnet er nødvendigt for at opnå et tilstrækkeligt mikrobiologisk rent udstyr.
Anvendelsen af kemisk desinfektion
De sidste mange år har det været almindeligt at anvende en kemisk desinfektion. Rent lovgivningsmæssigt skal det kemiske desinfektionsmiddel afskylles med vand inden opstart på produktionen. Dette burde ikke give udfordringer, men mange virksomheder må sande, at det rent faktisk nemt kan give visse mikrobiologiske udfordringer.
Nye desinfektionsmuligheder
Nye muligheder er på vej – hvor den kemiske desinfektion kan udskiftes med f.eks. ultralyd og damp. På denne måde kan der spares på udgifter til kemikalier, vand og tidsforbrug – hvilket i en produktion kan give væsentlige besparelser. Den nye desinfektion, kaldet SonoSteam, vil på de fleste overflader kunne klares på 1 sek. Det korte desinfektionstrin betyder, at udstyrets overflade ikke bliver gennemvarm, men det er kun overfladen der opvarmes. Produktionsudstyret skal derfor ikke afkøles, og produktet kan køres på anlægget umiddelbart efter desinfektionen.
Succeskriterier for den nye metode
Succeskriterier for de kemiske desinfektionsmidler er en reduktion på minimum log 5. En desinfektion med SonoSteam skal vurderes tilsvarende. Resultater fra forskellige forsøg viser, at dette kan opnås inden for 1 sekunds behandling.
Kontinuerlig anvendelse
Nye undersøgelser viser, at ultralyd og damp med fordel vil kunne anvendes kontinuerligt under produktionen på særligt udsatte steder. Ved den kontinuerlige anvendelse, vil virksomheden enten kunne opnå en længere produktionstid eller en bedre produktmikrobiologi ved løbende at fjerne nydannet belægninger, og dermed forbedre den generelle produktionshygiejne.
Succeskriteriet for den kontinuerlige behandling er en reduktion af mikroorganismer på overfladen med log 2 – 3. Samtidig er det vigtigt, at der ikke sker en påbrænding af produktrester til anlæggets overflade, da anlægget med lethed skal kunne vaskes ved produktionens afslutning.
En del forsøg er udført med henblik på at anvende SonoSteam som et led i rengøringsproceduren. Et sammendrag af disse forsøg viser, at metoden er særdeles effektiv overfor både den generelle mikrobiologi (TVC – Totalkim, gær og skimmel) samt sygdomsfremkaldende mikroorganismer.
Forsøg på flere forskellige materialer er ligeledes udført. Man kan se en betragtelig reduktion af mikroorganismer på så forskellige materialer som: rustfrit stål, aluminium, glas, træ, plast (PE & PP) og stof (bomuld og polyester). Derudover er metoden så skånsom, at den også kan bringes til anvendelse direkte på nogle levnedsmidler som f.eks. fersk kylling eller ost, uden det kan ses, at produktet har været behandlet.
Hvordan gøres processen succesfuld?
For at få en succesfuld SonoSteam proces på en produktionslinje er det vigtigt at have en optimeret proces. Antallet af dyser og deres placering i forhold til emnet skal afklares. Desuden har andre proces parametre som temperatur og tid stor betydning for reduktionen af mikroorganismer på overfladen. Ved de optimale valg kan f.eks. en rustfri stålplade eller plast med et antal mikroorganismer på overfladen i niveauet 107 – 108 cfu/svab – svarende til ca. 106cfu/cm2, blive reduceret til et ”ikke detekterbart antal” efter kun 1 sek. behandling.
Mere information
Har du interesse i at høre mere detaljeret omkring de opnåede resultater og muligheder for anvendelsen af SonoSteam i produktionen, afholdes der en temadag d. 19. marts 2012 i Vejen: ”Nye desinfektionsmuligheder for fødevarer”. Programmet kan ses her.