Økologi vokser i private kantiner og offentlige køkkener
Maden i kantinen, institutionen, på restauranten og hospitalet bliver i stigende grad mødt med krav om renhed, bæredygtighed og respekt for dyr og natur, viser en ny undersøgelse.
Danskerne har i mange år i høj grad brugt økologiske varer, når de selv laver mad. Og det er efterhånden ved at blive lige så almindeligt at finde økologi i danskernes kantiner som i deres indkøbsvogne. På bare et år, fra 2010 til 2011, er de økologiske varer i kantiner og offentlige køkkener vokset med 46 procent.
- Vi ser vækst lige nu både i de private kantiner og i de offentlige køkkener. Mange private virksomheder vil gerne være bæredygtige og brande sig med en grøn profil og en økologisk kantine. Indenfor de senere år er de offentlige køkkener i stigende grad også begyndt at lægge om til økologi, og det kommer til at vokse yderligere. Regeringen har fastsat et mål om, at der senest i 2020 skal være i gennemsnit 60 procent økologi i de offentlige gryder, og hver eneste dag bliver der serveret 500.000 offentlige måltider i Danmark, siger Rikke Thorøe Grønning, foodservice-koordinator i Økologisk Landsforening – Danmarks forening af økologiske landmænd, virksomheder og forbrugere.
I dag præsenterer hun de nye tal på Økologisk Landsforenings generalforsamling i Svendborg. Tallene er baseret på indberetninger fra de 11 største foodservice-grossister i Danmark og Økologisk Landsforenings estimat for den resterende del af markedet, og undersøgelsen er gennemført af Økologisk Landsforening og Producentsammenslutningen Økosalg og Oplysning med tilskud fra EU og Fødevareministeriet.
Behøver ikke vælte budgettet
Flertallet af danskerne bakker op om regeringens mål om 60 procent økologi i offentlige måltider. Det viser en repræsentativ undersøgelse, som A&B Analyse har lavet for Økologisk Landsforening. Hele 72 procent af de adspurgte støtter målsætningen, hvis det kan gøres for samme budget.
København og andre kommuner har vist, at omlægning til både sundere og økologiske måltider kan gøres indenfor eksisterende driftsbudgetter ved at undgå madspild, købe varer i sæson, lave mad fra bunden og ved at bruge mere grønt og mindre kød. 70 procent af den mad, der serveres i Københavns kommune, er i dag økologisk. Og budgettet er det samme som før.
Beskytter drikkevandet
Der er mange samfundsmæssige fordele ved at servere økologisk mad:
- Økologisk mad i offentlige køkkener og private virksomhedskantiner hjælper med til at beskytte vores natur og drikkevandsressourcer. Samtidig sikrer det en god dyrevelfærd, siger Evald Vestergaard, formand for Økologisk Landsforening og fortsætter:
- De danske økologiske landmænd har gode muligheder for at udnytte stigningen i både de offentlige køkkener og private virksomhedskantiner til at udvide produktionen, siger Evald Vestergaard.
Interesserede ledere fra både det private erhvervsliv og offentlige institutioner kan lære mere om, hvordan økologi kan blive en god forretning og spille en aktiv rolle i virksomhedens CSR-strategi på en konference i København den 10. maj, arrangeret af Økologisk Landsforening og Arla.