Svinebakterie truer nu mennesker
Antallet af danskere, som smittes med den frygtede CC398-stafylokok, er i stigning. Myndighederne kan intet stille op.
Sådan lyder advarslen fra både myndigheder og eksperter i Politiken.
Det drejer sig om bakterien med navnet CC398, som er en stafylokok. Bakterien kan blandt andet give mennesker livsfarlige infektioner som lungebetændelse og blodforgiftning samt betændelse i hjerteklapperne, knoglerne og leddene.
I 2009 var 40 danskere smittet med CC398, mens tallet i 2010 var på 109. Sidste år blev antallet opgjort til 163, men langt flere kan følge.
- Angiveligt er mindst én million danske grise bærere af bakterien. Der er grund til at formode, at den inden for få år kan have smittet flere tusinde danskere. Hvis man bliver syg af bakterien, har man meget sværere ved at blive rask, og nogle vil dø, siger Hans Jørn Kolmos, professor og overlæge på mikrobiologisk afdeling på Odense Universitetshospital, til avisen.
Vil ikke give mere antibiotika
Hos myndighederne erkender man, at det er svært at komme bakterien til livs.
- Der er foreløbig ingen metode til at rense de danske svinestalde for denne bakterie. Den eneste mulighed er at give grisene mere antibiotika for at bekæmpe bakterien. Men den vej vil vi ikke gå, fordi det vil gøre flere bakterier resistente over for antibiotika, siger Per Henriksen, veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen.
Også Sundhedsstyrelsen er opmærksom på CC398, men retningslinjerne herfra handler kun om, hvordan smittede patienter skal isoleres.
Lander mellem to stole
Dermed tager hverken Fødevarestyrelsen eller Sundhedsstyrelsen hånd om, hvordan smitten kan forhindres i at brede sig.
- CC398-problematikken lander tilsyneladende mellem to stole, så ingen tager ansvar for at fjerne kilden til smitten, siger Frank Møller Aarestrup, professor og forskningsleder på DTU Fødevareinstituttet.
Det er uvist, om CC398 har stået bag dødsfald herhjemme. Men hvert år dør over 25.000 mennesker i EU af infektioner forårsaget af resistente bakterier, skriver Politiken.
Dansk Veterinær tidsskrift satte sidste år fokus på CC398. Læs artiklen her.