Millionprojekt skal udnytte raps bedre
Agro Korn og Hornsyld Købmandsgaard er med i et nyt projekt, som skal udnytte hele rapsen, så den både kan være kilde til olie, protein, fibre og vitaminer.
Projektet foregår i et samarbejde mellem Københavns Universitet og virksomhederne Agro Korn A/S og Hornsyld Købmandsgaard A/S.
- Vores projekt går ud på at tage olien ud af rapsen på en mere skånsom måde, end man traditionelt gør. Normalt er man kun interesseret i at få al olien ud af rapsfrøet, og så er man ligeglad med resten. Vi prøver at tage olien ud, uden at det går ud over proteinerne. Det betyder, at vi får en højere kvalitet olie, fordi processen er skånsom. Og derudover kan man hente andre højkvalitetsprodukter til fødevarer som for eksempel antioxidanter, proteiner og gode kostfibre, forklarer Marianne Madsen, som er produktchef hos Agro Korn A/S.
Processen til at få de værdifulde stoffer adskilt fra hinanden er helt ny. Der arbejdes i projektet ud fra en filosofi om at producere bedre og nye produkter og samtidig skåne miljøet på trods af den intensive forarbejdning.
Bliver uafhængige af sojaprisen
Projektet sigter efter at skabe værdi i hele forløbet, fra rapsen vokser på marken, til rapsolien står hjemme i forbrugerens køkken. Det betyder blandt andet, at landmændene kan få en god pris, hvis de dyrker netop den type raps, der er bedst at fremstille fødevareprodukterne af, og forbrugeren får en spiseolie af bedre kvalitet.
- Det betyder meget for vores import, at vi ved at udnytte proteinerne i rapsen ikke behøver at importere så meget soja. Vi bliver uafhængige af, at prisen på soja kører op og ned. En sidegevinst er, at de nye produkter også kan eksporteres. Og så er det jo godt for miljøet, at der ikke skal transporteres soja hele vejen fra Sydamerika, forklarer Marianne Madsen.
Projektet bygger på et tæt samarbejde mellem universitet og industri og giver mulighed for at udnytte viden, som genereres på begge sider til gavn for uddannelse, arbejdspladser og industriel vækst.
• Budget: 15 millioner kroner
• Højteknologifondens investering: 7,5 millioner kroner
• Varighed: 3 år
• Projektets titel: Højkvalitets-ingredienser til fødevareindustrien (HITFOOD)
Kilde: Højteknologifonden