Stor interesse for at omstille kantiner til økologi
Hver tredje kommune har meldt sig til de indledende forberedelser og indføring i, hvordan man kan omlægge kantiner på blandt andet plejehjem, sygehuse, institutioner og børnehaver til økologi.
- Jeg er meget positivt overrasket over, at så mange kommuner og institutioner griber denne mulighed og viser interesse for at kaste sig ud i omstillingen til mere økologi. Det offentlige skal gå foran med at udbrede økologien, både for at udvide det økologiske landbrugsareal og udvikle bedre måltider. Økologien har en række positive sideeffekter - mindre madspild, mere fokus på måltidskvalitet, opkvalificering af køkkenpersonale og dermed forhåbentligt gladere borgere og personale, siger fødevareminister Mette Gjerskov.
Regeringen har på finansloven afsat 56 millioner kroner, der skal støtte økologiens udbredelse i de offentlige kantiner. Det offentlige serverer dagligt 500.000 måltider og håbet er, at en væsentlig større del af dem bliver økologiske.
Mange med på vognen
Udover bedre madkvalitet skal omstillingen yde et væsentligt bidrage til at opnå regeringens mål om en grøn omstilling af det danske samfund. Hvis 60 procent af den offentlige bespisning var økologisk, forventes det at kunne medføre en omlægning af 20.000-30.000 ha. landbrugsjord til økologi i Danmark.
- Det er yderst vigtigt, at vi får så mange med på vognen som muligt. Det kan for alvor sætte skub i en grøn omstilling af landbruget, der kan gavne miljø, natur og dyrevelfærd. Ved blandt andet at satse på økologi forsøger vi at skubbe udviklingen i en bæredygtig retning og samtidig give både danskerne og eksportmarkederne mulighed for at købe kvalitetsfødevarer fri for rester af sprøjtegifte, siger Mette Gjerskov.
Møder i Roskilde og Aarhus
Den kommende uge vil fødevareministeren fremlægge regeringens økologiske handlingsplan, der med en lang række initiativer, skal sætte yderligere gang i en bæredygtig og grøn omstilling.
Informations- og inspirationsmøderne til økologisk omlægning bliver afholdt i Roskilde den 12. juni og i Lystrup ved Aarhus den 19. juni, og der er indtil videre over 160 tilmeldte.
Møderne afholdes af NaturErhvervstyrelsen, Fødevarestyrelsen og Madkulturen i et tæt samarbejde med en række nøgleaktører på området.
Kilde: Fødevareministeriet