23948sdkhjf

Rekordlav forekomst af salmonellatilfælde

I 2011 faldt antallet af danskere, der blev syge af salmonella, til det laveste niveau siden 1980'erne. Æg og kylling helt frikendt.
I 2011 blev 1.166 danskere registreret med en salmonellainfektion, hvilket svarer til 21 tilfælde pr. 100.000 borgere. Det er det laveste antal siden 1980'erne. Knapt halvdelen af alle salmonellainfektionerne fik danskerne på en udenlandsrejse, særligt rejser til Egypten, Thailand og Tyrkiet.

Stadig færre danskere bliver syge af salmonella fra æg
Den hyppigste salmonellatype hos danskere er salmonella enteritidis. Den type var årsag til 293 tilfælde i 2011, hvilket er det laveste antal siden handlingsplanerne til bekæmpelse af salmonella blev indført i 1990'erne. Den salmonellatype har historisk set været relateret til æg, men i dag stammer hovedparten af salmonella enteritidis tilfældene, over 70%, fra rejser i udlandet.

- Stadig færre danskere bliver syge af salmonella fra æg. Det skyldes blandt andet den store indsats, Danmark har gjort for at sænke salmonellaniveauet i æglæggerflokkene inklusiv forbud mod at sælge friske æg fra salmonellapositive æglæggerflokke. EU har et lignende forbud. Danmark har i øvrigt netop fået særstatus i EU for konsumæg, og det betyder, at Danmark nu kan stille krav om, at importerede æg skal være fri for salmonella, siger forsker Birgitte Helwigh fra DTU Fødevareinstituttet.

Ingen salmonellatilfælde fra dansk kyllingekød
Danskerne fik ikke salmonella fra dansk kyllingekød i 2011, viser salmonellasmittekilderegnskabet. Det er første gang, siden Zoonosecentret i DTU Fødevareinstituttet startede med at lave smittekilderegnskabet for 17 år siden. De tilfælde, der tilskrives dansk kyllingekød, har været faldende i flere år. Den danske lovgivning har siden 2008 stillet krav om, at ferskt kyllingekød skal være salmonellafrit.

Ingen salmonellaudbrud stammer fra dansk kød
Der var kun få salmonellaudbrud i 2011, og for første gang i mere end 10 år var dansk kød ikke skyld i nogen udbrud. Ved et udbrud bliver flere personer syge fra samme fødevarekilde.

Den største fødevarekilde til enkeltstående salmonellatilfælde var dansk svinekød i 2011, men den anslåede andel af tilfældene faldt fra 16,4% i 2010 til 7,4% i 2011. Det høje niveau i 2010 skyldtes primært et større udbrud relateret til dansk svinekød. Importeret svinekød var årsag til 5,4% af tilfældene i 2011, hvilket er på niveau med 2010.

Godt en fjerdedel af alle salmonellatilfælde kan ikke tilskrives en specifik fødevarekilde. De kan være forårsaget af fødevarer, som ikke overvåges rutinemæssigt for salmonella - for eksempel frugt og grønt. Smitten kan også stamme fra andre smittekilder som for eksempel kontaktsmitte fra husdyr og kæledyr.

Indsatsen gør en forskel
- "I Danmark har vi de sidste 20 år haft fokus på at løse problemerne med salmonella, og der er ydet en stor indsats i både besætningerne og på slagterierne. Også på EU plan er der fokus på salmonella, og der er fastsat mål for, hvor høj salmonellaforekomsten i kyllingeflokke og æglæggere må være. Danmark har ligget under de fleste af målene i en del år. Den samlede indsats har resulteret i et fald i antallet af salmonellainfektioner hos danskerne, hvilket er meget glædeligt, fortæller Birgitte Helwigh.

Kilde: DTU Fødevareinstituttet

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.064