AquaDania tæt på internationalt gennembrud
Virksomhedens unikke løsning med soldrevet drikkevand står foran et gennembrud efter næsten ni års udviklingsarbejde.
En vigtig milepæl er et igangværende afprøvningsprojekt på Sinai-halvøen i Egypten.
Kontakt med interesserede virksomheder
- Projektet skal sikre os dokumentation for vandkvaliteten med hensyn til at holde vandet rent efter selve destilleringsprocessen. Derudover får vi testet anlægget under realistiske forhold på et ferieresort, som er et af de typiske anvendelsesområder, hvor vi har et stort potentiale for teknologien, forklarer CEO Tom Juul Andersen fra AquaDania a/s.
Løsningen er i første omgang udviklet til at skaffe rent drikkevand til medarbejderne på ek-sempelvis hoteller. Med yderligere dokumentation fra projektet, der løber frem til januar 2013, forventer AquaDania for alvor at kunne udrulle løsningen.
Allerede på nuværende tidspunkt er virksomheden i kontakt med mere end 10 interesserede hoteller og transportselskaber i Egypten. Samlet set repræsenterer de en pipeline på op mod 200 anlæg.
Gratis tilbud førte til støtte
Projektet i Egypten har dog ikke været uden barrierer for AquaDania. Urolighederne omkring ’det arabiske forår’ har forsinket virksomhedens udrulning af teknologien.
Derudover har økonomisk støtte til projektet været en tilbagevendende udfordring, indtil virksomheden gennem DHI fik tilbudt et gratis Innovationstjek via InnovationsAgents-ordningen.
- Det er en uvurderlig hjælp, at en innovationsagent med en solid faglig ballast stiller sine kompetencer gratis til rådighed i nogle timer. Helt konkret har det resulteret i nye kontakter og ikke mindst et par ansøgninger om økonomisk støtte, som vi ellers aldrig ville være kommet i nærheden af. Som mange andre mindre virksomheder har vi nemlig ikke ledige ressourcer til at navigere rundt i de offentlige tilbud, påpeger Tom Juul Andersen (billedet).
På baggrund af Innovationstjekket og innovationsagentens vejledning har AquaDania fået bevilget støtte til afprøvningsprojektet fra Miljøstyrelsens Ecoinnovation-program. Det fører til en kvalificeret teknologiafprøvning og dokumentation af performance. Desuden er der søgt EU-midler gennem det såkaldte Eurostars-program til en videreudvikling af teknologien, så den også kan anvendes i private husholdninger.
Velkendt problemstilling
Hos InnovationsAgenterne er virksomhedernes manglende ressourcer ikke fremmed for projektleder Knud Erik Hilding-Hamann.
Derfor håber han, at ordningen kan være med til at hjælpe andre virksomheder som AquaDania det sidste skridt videre ved hjælp af konkrete handleplaner og kontakt med relevante videninstitutioner, rådgivere og støtteordninger.
- Ofte har SMV’erne rigeligt at gøre med den daglige drift. Det efterlader ikke mange ressourcer til at fokusere på innovation og udvikling. Her er det vores ambition at bidrage med ny viden og nye input, som kan give virksomhederne et spark i den rigtige retning. Det kan være i form af hjælp til opstart af konkrete produkter, identifikation af potentielle samarbejdspartnere og henvisninger til, hvor de kan hente svar og søge støtte, forklarer Knud Erik Hilding-Hamann.
Fakta om AquaDania a/s
• AquaDania har opfundet og arbejder med at udvikle en solenergidrevet teknologi til produktion af drikkevand fra eksempelvis flodvand, brakvand og havvand.
• Teknologien har fået navnet WaterStillar og destillerer vandet ved hjælp af en stak fordampnings- og kondenseringsplader. Processen drives af solfangere, der sikrer den nødvendige varmetilførsel. Dermed er produktionen også CO2-neutral og kemikaliefri.
• AquaDanias forretningsmodel for teknologien er at tilbyde løsningen gennem et lokalt WaterStillar-selskab. Selskabet tilbyder kunderne at bytte det sædvanlige indkøb af flaskevand ud med en fuld finansieret og vedligeholdt løsning på åremålskontrakt. Alt er indeholdt i prisen pr. liter drikkevand, som tilmed sælges billigere end kundens alternativ.
• AquaDania satser i første omgang på at lancere teknologien i Egypten, hvor virksom-heden allerede har etableret eget selskab.
• Virksomheden blev etableret i 2004 af CEO Tom Juul Andersen og har hjemme i Hørs-holm.
• Læs mere om projektet og den bagvedliggende teknologi på www.waterstillar.com .