23948sdkhjf

Fødevarevirksomheder misser millionstøtte

Virksomhederne i den danske fødevarebranche overser en gylden mulighed for kontant støtte til risikable og udviklende projekter.
Fødevareindustriens virksomheder har ikke hænderne langt fremme, når Højteknologifonden hvert år støtter en række højteknologiske tiltag med risikovillig kapital.

I 2011 fik fødevareindustrien ikke støtte til et eneste projekt eller platform under Højteknologifonden, som havde 591 mio. kr. at gøre gavn med sidste år.

At fødevareindustrien ikke fik fingre i disse, skyldes ikke uvilje fra Højteknologifondens side, forsikrer Kommunikations- og analysechef Thomas Bjerre.

- Det skyldes først og fremmest en begrænset ansøgning, idet vi sidste år blot modtog få projektansøgninger fra fødevareindustrien. Fødevareindustrien er ekstremt innovationsdrevet og skarp på det område. Men der er stadig et stykke vej til for alvor at sætte de tunge forskningsprojekter i gang. Her skal man være mere fremsynet ved at tænke på, hvad kunderne efterspørger om 5-10 år og ikke kun i dag, siger han til Food Supply.

Tid til det lange lys
Siden Højteknologifondens oprettelse i 2005 er 2.396 mio. kr. blevet uddelt til 142 projekter, 30 platforme samt 36 erhvervspostdocs. Kun fem procent af de uddelte midler (117 mio. kr.) er tilfaldet fødevareindustrien.

Et enkelt lyspunkt er dog de såkaldte erhvervspostdocs, som blev sat i søen af Højteknologifonden sidste år. Af 36 projekter kommer 10 fra fødevareindustrien, som ad denne vej henter 10,6 mio. kr. i støtte.

Der er dog muligheder for langt mere, mener Thomas Bjerre, som opfordrer fødevareindustriens virksomheder til at komme ud af busken og henvende sig med spændende projekter til Højteknologifonden.

- Ansøgningsfristen for støtte til projekter og platforme er den 22. august, men inden da er virksomhederne mere end velkomne til at kontakte os i fonden for råd og vejledning. Den værste krise er ved at være overstået, så nu er det tiden til at sætte det lange lys på igen og tænke fremadrettet, pointerer han.

Fakta: Højteknologifonden
• Blev stiftet i 2005 og har siden modtaget 1.309 interessetilkendegivelser, som er udmundet i 382 ansøgninger, der endelig er blevet til 142 støttede højteknologiske projekter, 30 højteknologiske platforme samt 36 højteknologiske erhvervspostdocs.

• I dag er 149 af investeringerne fortsat aktive, og Højteknologifonden regner med løbende af afslutte 20-30 projekter om året.

• Højteknologifonden står for halvdelen af finansieringen, mens virksomhederne i samarbejde med universiteter o. lign. selv står for den anden halvdel.

• Samlet set har Højteknologifonden investeret 117 mio. kr. i fødevareindustrien, hvilket giver et totalbudget på 238 mio. kr. sammen med parternes egenfinansiering.

• Fonden er gået fra primært at dække områderne omkring Danmarks fire største byer til i dag at have projekter i 73 af landets 98 kommuner. Kun i Sønderjylland og det sydlige Sjælland har Højteknologifonden endnu til gode at være involveret i projekter.

• Alene i 2011 kom 60 nye virksomheder og 10 nye kommuner med i samarbejdet.

12 gode råd: Sådan ansøger du Højteknologifonden om støtte
1. Vær fokuseret, præcis og overbevisende
2. Præsenter en stærk og betydende vision for projektet
3. Vis det forretningsmæssige potentiale i projektet frem
4. Tænk i marked, kundekontakt og kundeforståelse
5. Match høje forskningsfaglige ambitioner med stærke kompetencer
6. Tænk globalt - giv ambitionerne frit løb
7. Fortæl hvorfor Fondens støtte er afgørende for projektet
8. Redegør tydeligt for det ønskede slutresultat
9. Fortæl hvad I kan i dag - og hvad I skal opnå
10. Udvis stærk og kvalificeret projektledelse
11. Undgå "Sleeping partners" - alle deltagere skal være nødvendige
12. Læs vejledningen

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079