Flere studerende til fødevareerhvervet
Søgningen til fødevareuddannelserne er igen i år flot og branchen byder da også på mange spændende karrieremuligheder efter endt studie.
- Vi er et globalt orienteret erhverv, som konkurrerer på viden. Hvis vi skal kunne øge vores eksport og klare os i den internationale konkurrence og så samtidig være med til at løse nogle af de store samfundsudfordringer omkring klima, sundhed og fødevareforsyning, har vi brug for endnu flere specialister. Set i det lys er årets optag på de videregående uddannelser meget positivt, siger Niels Jørgen Pedersen, formand i Landbrug & Fødevarer.
Der er især grund til at glæde sig over en stigning på 15 pct. i søgningen til Fødevarevidenskab på Københavns Universitet. Ligesom en stigning på 25 pct. i søgningen til Jordbrug, fødevarer og miljø på Aarhus Universitet også er flot.
Der er brug for folk
Fødevareuddannelserne har dog stadig ledige pladser. Og det er gode nyheder for ansøgere, der prioriterer mange karrieremuligheder, når uddannelsen er færdig. Akademikerledigheden i Danmark er på 6,06 pct., mens tallet for agronomer er 4,78 pct., jordbrugsøkonomer 4,24 pct., og for mejeriingeniører er tallet helt nede på 2,38 pct.
- Jeg vil gerne opfordre unge ansøgere, der ikke har fået en plads endnu, til at vælge med fornuften og kigge derhen, hvor jobudsigterne er gode. Og der er fødevareuddannelserne rigtige gode tilbud med mange karrieremuligheder, eksempelvis i landbruget, på forskningscentre og i fødevarevirksomheder, siger Niels Jørgen Pedersen.
Formandens eneste bekymring er naturressourceuddannelsen på Københavns Universitet. Den kunne godt bruge flere ansøgere. Om få år bliver der nemlig brug for mange flere kandidater med speciale inden for miljø og plantevidenskab.