Klumme: Økologi i Danmark fejrer 25 år
Det er i denne sommer 25 år siden, at Danmark fik verdens første økologilov. En lov, der sammen med de økologiske landmænd, fødevarevirksomheder og forbrugerne gennem 25 år har givet forbedringer af miljø, bedre dyrevelfærd, masser af rent drikkevand og fødevarer uden kemi.
Økologi gør en forskel
Over de seneste 25 år har økologiske landmænd med stærk opbakning fra forbrugerne og de økologiske virksomheder skånet 300 milliarder liter grundvand for mødet med sprøjtegifte – om året.
Millioner af husdyr har fået lov at være ude under åben himmel. Dyrenes Beskyttelse anbefaler forbrugerne at købe økologisk, blandt andet fordi dyrene får mere plads, og økologiske køer kommer ud på græs om sommeren.
Økologer har gennem årene sparet ikke bare grundvandet, men også nature for tonsvis af sprøjtegifte. Det er med til at beskytte naturen. Undersøgelser viser, at der i gennemsnit er 30 procent flere vilde plante- og dyrearter på og omkring økologisk dyrkede arealer, sammenlignet med ikke-økologisk landbrugsjord.
I verdenstoppen
Danske forbrugere er blandt dem, der køber allermest økologi i hele verden, kun overgået af Schweiz.
Det giver flere tusinde danske landmænd mulighed for at producere efter deres værdier om et renere miljø, bedre trivsel for dyrene og rene fødevarer.
Der er grund til at være stolt. Der er grund til at sige tak til forbrugerne, butikkerne, virksomhederne samt forskere og politikere, der har været med til at udvikle økologien. Den opbakning giver energi til at tackle de nye udfordringer, vi har i forhold til klima, miljø og fortsat forbedring af dyrenes trivsel.
Tårnhøj forbrugertillid
Undersøgelser viser, at 96 procent af forbrugerne kender Ø-mærket og 90 procent har tillid til det som garanti for blandt andet en stram kontrol, bedre miljø og dyrevelfærd.
Økologiloven fra 1987 indførte statslig kontrol af økologireglerne, og det har været helt centralt for den høje tillid, der er til økologi i dag. Men økologi drives frem af mennesker: De økologiske landmænd, der hver dag udvikler en måde at producere på, som er mere natur- og miljøvenlig, men også de forbrugere, virksomheder og offentlige køkkener, der køber de økologiske varer. Det er et samarbejde, hvor alle parter er vigtige.
Loven lagde også grundlaget for, at staten kunne spille en aktiv rolle i at udvikle den økologiske produktionsform via faste regler, forbrugerinformation og senere forskning. Danmark har i dag verdens bredeste og mest effektive økologipolitik. Den danske økologilov har også dannet en stor del af grundlaget for det fælles EU-regelsæt for økologisk fødevareproduktion, vi kender i dag.