Regeringen nedsætter Vækstteam for fødevarer
Nyt vækstteam med Arla-direktør Peder Tuborgh i spidsen skal komme med anbefalinger til styrket vækst og beskæftigelse i fødevaresektoren.
Det giver store muligheder for danske virksomheder, som kan få del i det voksende globale marked for en ressourceeffektiv fødevareproduktion og for fødevarer af høj kvalitet.
Erhvervslivet skal gå forrest
- Verdens behov for en øget og ressourceeffektiv fødevareproduktion er en mulighed for danske fødevarevirksomheder til at udnytte deres stærke kompetencer og skabe vækst og arbejdspladser i Danmark. Vi skal derfor sikre gode vilkår for fødevareproduktionen i Danmark. Jeg glæder mig over, at fremtrædende erhvervsfolk og videnpersoner har sagt ja til at indgå i regeringens nye vækstteam for fødevarer, lyder det fra erhvervs- og vækstminister Ole Sohn.
Han har samarbejde med fødevareministeren og uddannelsesministeren torsdag nedsat et vækstteam for fødevarer og afholder det første dialogmøde med en bred kreds af virksomheder, forskere og organisationer.
Fra dialogmøde til handlingsplan
Formålet med dialogmødet er at få en række forslag til, hvordan Danmark kan udnytte fødevaresektorens vækstpotentiale. Forslagene vil indgå i vækstteamets arbejde med at udforme konkrete anbefalinger til styrket vækst på området.
- Det er en meget spændende udfordring, vækstteamet og jeg har fået. Danske virksomheder har allerede stor viden og ekspertise inden for effektiv fødevareproduktion, som i stigende grad efterspørges på det globale marked. Fødevarer udgør i dag ca. 20 pct. af Danmarks eksport, men vi skal blive endnu bedre til at udvikle og forny os og omsætte vores viden til nye eksportmuligheder. Jeg ser frem til sammen med vækstteamet at udarbejde konkrete anbefalinger til, hvordan væksten i fødevaresektoren kan styrkes, siger den nyudnævnte formand for væksttemanet, Peder Tuborgh.
Regeringens og vækstteamets arbejde er indledt med et dialogmøde den 23. august 2012. Det er herefter målsætningen, at vækstteamet skal aflevere sine anbefalinger senest den 1. april 2013, og kort tid efter vil regeringen udarbejde en handlingsplan, der kan styrke væksten inden for fødevareområdet.
Medlemmer af Vækstteam for fødevarer er:
- Peder Tuborgh, (formand) CEO, Arla Foods
- Hans Elbek Pedersen, Senior Vice President, DuPont
- Mikael Thinghuus, CEO, Royal Greenland A/S
- Morten Petersen, koncerndirektør - Indkøb, Dansk Supermarked A/S
- Randi Kok, daglig leder, Friland A/S
- Jørn Jespersen, formand, Natur- og Landbrugskommissionen
- Peter Olesen, direktør, ActiFoods samt formand for Det Strategiske Forskningsråd
- Jette Petersen, afdelingschef, Fødevareministeriet
- Jens Lundsgaard, erhvervsdirektør, Erhvervs- og Vækstministeriet
Fødevareområdets betydning for dansk økonomi
- Fødevaresektoren beskæftiger mere end 140.000 fuldtidspersoner svarende til 6 pct. af den danske beskæftigelse.
- Eksporten af fødevarer udgjorde i 2011 ca. 139 mia. kr. fordelt på landbrugsvarer, agroindustrielle levnedsmidler, fiskeriprodukter samt maskiner m.m. til anvendelse i fødevaresektoren.
- Eksporten af fødevarer er steget de sidste 30 år og svarede i 2011 til ca. to tredjedele af den danske produktion af fødevarer.
- Eksportandelen af fødevarer ift. den samlede danske vareeksport udgjorde i 2011 ca. 20 pct.
- Dansk fødevareteknologi har en højere patentaktivitet end andre OECD lande hovedsageligt inden for udvikling af enzymer til brug i fødevarefremstillingen, konservering og ingredienser.
- Der blev i 2008 på fødevareområdet indleveret 116 patentansøgninger og udstedt 63 patenter af det Europæiske Patentkontor.
- Dansk fødevareforskning har en større publikationsaktivitet pr. capita and andre OECD-lande og ligger også højt målt på antal citationer.
- Fødevareområdet udgjorde 6 pct. af det samlede antal forsknings og udviklingsårsværk (FoU) i den offentlige og private sektor i 2008.